Преди
време си харесах някаква рецепта за ястие, за което ми трябваше готварска
сметана. Рецептата потъна в дълбоките дебри на папката „за направа”, прецених
че скоро няма да сготвя с нея и докато не ѝ мине срока на годност, реших да
опитам приложението ѝ в един обикновен
кекс. Опитът – сполучлив!
Продукти
3
яйца
1
ч. ч. захар (200 г)
0,5
ч. ч. олио
1
ванилия
2
мл лимонова есенция (1 ампула)
2
ч. ч. брашно (250 г )
10
г бакпулвер
200
мл готварска сметана
1
к. ч. (3 пълни с. л.) стафиди
1
к. ч. (3 пълни с. л.) едро нарязани орехови ядки
1
пълна с. л. какао
Пудра
захар за поръсване или глазура
Приготвяне
Брашното
се пресява с бакпулвера.
Отделя
се 0,5 ч. ч. и се смесва със стафидите и ореховите ядки.
Яйцата
и захарта се разбиват на крем. На тънка струя, при непрекъснато разбиване се
добавя олиото. Прибавя се ванилията, лимоновата есенция и сметаната, разбърква се, добавя се на порции
1,5 ч. ч. брашно и се обърква добре да
стане хомогенна смес.
Отделят
се 3 с. л. от сместа и се смесват с какаото. За да се уеднакви консистенцията с
тази на кексовата смес се прибавя съвсем малко вода (мляко).
Към
кексовата смес се добавят набрашнените стафиди и ядки, разбърква се с шпатула. Половината
се изсипва в намаслена и набрашнена кексова форма. Отгоре на тънка струйка се
излива какаовата смес и след това останалата половина от кексовата смес. С нож,
или дръжката на вилица(лъжица) забоден до дъното, се правят 2 – 3 кръга, за да
се размесят смесите и нашари кекса.
Пече
се в предварително загрята фурна, на 180 градуса С.
Изпеченият
кекс, изстинал, се поръсва с пудра захар или се залива с глазура.
1 ч. ч. = 200 мл
1 к. ч. = 80 мл
Кексова форма с d в основата - 12 см; горе - 21 см; височина – 9 см
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Много пухкав кекс, Ина :) и навяващ мисли за топла, мека есен, нищо общо с режещия вятър, който свири вън :)
ОтговорИзтриванеВземам си парченце сутринта за кафето. А на теб - лека нощ!
Той беше и направен в такова време,ама нали все закъснявам с публикациите. Да ти сладка виртуалната почерпка! :)
ИзтриванеЛека и на теб!
Изглежда доста вкусен, Ина! И много есенен! Чак ми стопли денят!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат уикенд!
Благодаря, Габи! Радвам се че съм те стоплила в това не много приятно време!
ИзтриванеПоздрави!
Установила съм, че всичко със сметана става по-вкусно, Ина! Този кекс е перфектен!
ОтговорИзтриванеНапълно си права, Траянче! Благодаря ти!
ИзтриванеПоздрави!
Как дойде ще ми дойде едно-две парченца сега за лека следобедна закуска! Ще си грабна! Усмивки!
ОтговорИзтриванеГрабвай, макар че при вкусотиите, които приготвяш, едва ли ще ти е нужно! :)
ИзтриванеПрегръдка!
ТИЛИ,
ОтговорИзтриванепрекрасно предложение за празничните дни.Но в суматохата около празника ще избера именно такива по - леснички, изпитани рецепти.
Поздрави !
Елена, аз по принцип съм по лесните рецепти.:) Ще се радвам, ако помогна с някаква идея.
ИзтриванеСпокойна вечер!
Ех, как обичам орехчета и стафиди съчетани, Тили!
ОтговорИзтриванеИ съм на мнение, че десертите стават все по-хубави, все по-вкусни и все по-красиви.. но на масата винаги, винаги ще има запазено място за един хубав кейк!
Да ти е сладко!
Добра комбинация, нали? И ти си я ползвала много успешно в питката "Елхичка"!
ИзтриванеКексовете наистина си остават десерта, който винаги ще присъства в менюто ни.
Лека неделна вечер, Мария!
Много, много ти се радвам, Тили, страхотна си просто!
ОтговорИзтриванеВеси, благодаря ти за милите думи!
ИзтриванеПрегръдка!
Рецептата си я записвам! :) Много апетитно изглежда, Инче!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Светле, обикновен кекс е, но наистина стана вкусен.
ИзтриванеПоздрави!