Страници

четвъртък, 10 декември 2015 г.

Кекс с готварска сметана




Преди време си харесах някаква рецепта за ястие, за което ми трябваше готварска сметана. Рецептата потъна в дълбоките дебри на папката „за направа”, прецених че скоро няма да сготвя с нея и докато не ѝ мине срока на годност, реших да опитам  приложението ѝ в един обикновен кекс. Опитът – сполучлив!
Продукти
3 яйца
1 ч. ч. захар  (200 г)
0,5 ч. ч. олио
1 ванилия
2 мл лимонова есенция (1 ампула)
2 ч. ч. брашно (250 г ) 
10 г бакпулвер
200 мл готварска сметана
1 к. ч. (3 пълни с. л.) стафиди
1 к. ч. (3 пълни с. л.) едро нарязани орехови ядки
1 пълна с. л. какао
Пудра захар за поръсване или глазура

Приготвяне
Брашното се пресява с бакпулвера.
Отделя се 0,5 ч. ч. и се смесва със стафидите и ореховите ядки.
Яйцата и захарта се разбиват на крем. На тънка струя, при непрекъснато разбиване се добавя олиото. Прибавя се ванилията, лимоновата есенция  и сметаната, разбърква се, добавя се на порции  1,5 ч. ч. брашно и се обърква добре да стане хомогенна смес.
Отделят се 3 с. л. от сместа и се смесват с какаото. За да се уеднакви консистенцията с тази на кексовата смес се прибавя съвсем малко вода (мляко).
Към кексовата смес се добавят набрашнените стафиди и ядки, разбърква се с шпатула. Половината се изсипва в намаслена и набрашнена кексова форма. Отгоре на тънка струйка се излива какаовата смес и след това останалата половина от кексовата смес. С нож, или дръжката на вилица(лъжица) забоден до дъното, се правят 2 – 3 кръга, за да се размесят смесите и нашари кекса.
Пече се в предварително загрята фурна, на 180 градуса С.
Изпеченият кекс, изстинал, се поръсва с пудра захар или се залива с глазура.




1 ч. ч. = 200 мл
1 к. ч. =   80 мл
Кексова форма с d в основата - 12 см; горе - 21 см; височина – 9 см

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

16 коментара:

  1. Много пухкав кекс, Ина :) и навяващ мисли за топла, мека есен, нищо общо с режещия вятър, който свири вън :)
    Вземам си парченце сутринта за кафето. А на теб - лека нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Той беше и направен в такова време,ама нали все закъснявам с публикациите. Да ти сладка виртуалната почерпка! :)
      Лека и на теб!

      Изтриване
  2. Изглежда доста вкусен, Ина! И много есенен! Чак ми стопли денят!
    Поздрави и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Радвам се че съм те стоплила в това не много приятно време!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Установила съм, че всичко със сметана става по-вкусно, Ина! Този кекс е перфектен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напълно си права, Траянче! Благодаря ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Как дойде ще ми дойде едно-две парченца сега за лека следобедна закуска! Ще си грабна! Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Грабвай, макар че при вкусотиите, които приготвяш, едва ли ще ти е нужно! :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  5. ТИЛИ,
    прекрасно предложение за празничните дни.Но в суматохата около празника ще избера именно такива по - леснички, изпитани рецепти.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, аз по принцип съм по лесните рецепти.:) Ще се радвам, ако помогна с някаква идея.
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  6. Ех, как обичам орехчета и стафиди съчетани, Тили!
    И съм на мнение, че десертите стават все по-хубави, все по-вкусни и все по-красиви.. но на масата винаги, винаги ще има запазено място за един хубав кейк!
    Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добра комбинация, нали? И ти си я ползвала много успешно в питката "Елхичка"!
      Кексовете наистина си остават десерта, който винаги ще присъства в менюто ни.
      Лека неделна вечер, Мария!

      Изтриване
  7. Много, много ти се радвам, Тили, страхотна си просто!

    ОтговорИзтриване
  8. Рецептата си я записвам! :) Много апетитно изглежда, Инче!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, обикновен кекс е, но наистина стана вкусен.
      Поздрави!

      Изтриване