Известен
на времето като „Кекс с лимонада“. Мек и сочен кекс.
Продукти
4 яйца
1 ч. ч.
захар
0,5 ч.
ч. олио
2,5 ч.
ч. брашно
1
бакпулвер
1 ч. ч.
газирана вода (напитка)
1 пълна
с. л. какао
Варианти
– вместо какао – настъргана лимонова кора; 2 ванилии; или 1 ч. л. ром;
Приготвяне
Яйцата
се разбиват със захарта на плътен крем. По малко се прибавя олиото, като
непрекъснато се разбива. Когато напълно се поеме от сместа се добавя избраната
миризма, газираната напитка и постепенно 1 чаша брашно, пресята с бакпулвера.
Разбърква се с шпатула (лъжица) като се добавя от останалото брашно.
Получената
смес се изсипва в кексова форма, намаслена и набрашнена или застлана с хартия
за печене. Използвах правоъгълна форма за кекс с размери 35 см / 9 см / 5,5 см.
/Ако се
използва какаото, отделя се в чашка от кексовата смес и се разбърква с какаото
и малко вода (да се получи същата гъстота като на кексовата смес). В кексовата
форма се сипва половината от бялата смес, какаовата и останалата половина бяла
смес. Или както на снимката – кексовата смес разделих на 2 равни части. В
едната прибавих какаото. В кексовата форма изсипах какаовата смес и отгоре –
бялата смес./
Кексът
се пече на умерена температура – 170 – 180 градуса С. Първите 30 – 35 минути
фурната не се отваря. Проба за готовност – с дървено шишче.
Изпеченият
кекс се оставя върху скара да изстине, след което се изважда от формата.
1 ч. ч. = 200 мл обем
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Правя подобен и е много вкусен, Тили!
ОтговорИзтриванеВеси, наистина е много сполучлив! :)
Изтриване