Страници

неделя, 27 май 2018 г.

Печена риба с марината





Продукти
1 кг цаца
1/2 ч.л. сол
50 мл олио
50 мл оцет
50 мл вода
1 дафинов лист
десетина зърна черен пипер
2 – 3 зърна бахар

Приготвяне
От солта, олиото, оцета и водата се приготвя марината.
Измитата и почистена риба се нарежда плътно в тава. Добавят се подправките – дафиновия лист и зърната черен пипер и бахар. Залива се с   маринатата.

Пече се  в предварително загрята фурна на 180-200 С градуса около 30 минути.

По същият начин може да се приготви и скумрия, като се нареже на кръгове с дебелина 2 см.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

събота, 26 май 2018 г.

Лобода (лапад, коприва, спанак) с подлучено кисело мляко


Любител съм на зеленийките и пролетно време често готвя с тях. Но за такава комбинация – с подлучено кисело мляко не бях чувала и провокира интереса ми. В оригинала е използван лапад, но времето му вече мина, така че реших да опитам с любимата ми лобода.
Лесно за приготвяне и вкусно!

Продукти за 2 порции
около 250 г лобода (лапад, коприва, спанак)
400 г  кисело мляко
2 – 3 скилидки чесън
сол
2 – 3 с. л. олио

По желание
червен пипер
яйца

Приготвяне
Ако се ползват лапад или коприва, трябва да се бланшират за 1-2 минути, след което да се изцедят, изстудят в студена вода, изцедят добре и нарежат на ситно.
Лободата е по нежна от лапада и копривата, затова не е необходимо да се бланшира. Измива се хубаво, нарязва се на ситно и се запържва до омекване в олиото. Накрая се прибавя сол на вкус, 1 пълна ч. л. брашно и след като и то се позапържи – 1 равна ч. л. червен пипер. Разбърква се и се оставя да изстине.
Киселото мляко се смесва с намачканите с малко сол скилидки чесън. Смесва се с изстиналата лобода.
Може да се поднесе с запържени яйца на очи или сварени.
По желание може да се залее със запръжка от олио и червен пипер.


Приятен апетит!

По идея от източник


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

вторник, 22 май 2018 г.

Печена риба със сусам





Продукти за 2 порции
Около 350 г риба
1 щипка чесън на прах
2 с. л. соев сос
1 ч.л. джинджифил на прах
щипка лют пипер
2-3 с.л. сусам
зехтин (олио)


Приготвяне
Използвах замразена мерлуза.
Смесват се чесъна, соевия сос, джинджифила и лютия пипер.
Полуразмразената риба се почиства от перките и се намазва с получената марината. Оставя се в хладилника за около 1 час, след което се изважда и поръсва със сусам. Нарежда се в намаслена тавичка и отгоре леко се поръсва със зехтин (олио).
Пече се на 200 градуса, около 25 минути.

Поднесох я с арпа фиде и салата.



По идея от Източник 
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 20 май 2018 г.

Супа от агнешка главичка с ориз или булгур

С булгур
 
С ориз, лапад и киселец

Продукти
1 агнешка главичка (около 950 г)
1 глава стар лук (100 г)
1 морков (100 г)
по желание – парче корен от целина (20-30 г)
2 – 3 пълни с. л. ориз (булгур) – (40-60 г)
200 г домати от консерва
сол
1 яйце
4 – 5 пълни с. л. кисело мляко
пресен джоджен

(по желание - няколко листа лапад, киселец, препечено сушено люто чушле)

Приготвяне
Добре почистената и измита агнешка главичка се залива с 1,6 л студена вода в тенджера под налягане (ако се вари в обикновена тенджера, количеството на водата трябва да се увеличи). След като водата заври, се отпенва и се посолява на вкус. Затваря се капака на тенджерата под налягане и след като заври се намалява силата на огъня.  Ври 40 - 45 минути. Маха се от огъня и след десетина минути тенджерата се отваря.
Изважда се сварената главичка и след като поизстине се отделя месото. Мозъкът и езикът може да се консумират отделно, леко посолени.
Бульонът се прецежда в обикновена тенджера. Слага се да заври и се прибавят ситно нарязания лук, рендосаните на едро ренде морков и целина и ориза (булгура).
След като оризът и зеленчуците се сварят, се прибавят доматите и нарязаното на парченца месо ( в единия от вариантите на супата,  приготвена с ориз, прибавих 3 неголеми листа от лапад, почистени от средната жилка и 3 листенца киселец, ситно нарязани). Пробва се на сол.
Супата ври 10-тина минути и се отстранява от огъня. Маха се капака и се оставя леко да се охлади.
В това време се приготвя застройката. С тел се разбива яйцето и киселото мляко. Прибавят се 2 – 3 с. л. студена вода и постепенно, при непрекъснато разбъркване с телта, на тънка струйка, течност от горещата супа. Застройката се изсипва на тънка струйка при непрекъснато разбъркване обратно в супата.

Готовата супа се поръсва със ситно нарязан пресен джоджен. По желание може да се поднесе поръсена със ситно нарязано препечено сухо люто чушле.


Супата може да се поднесе както незастроена, така и застроена. Освен това зеленчуците може предварително да се запържат и тогава да се добавят.
Ако се налага претопляне на супата за повторна консумация, трябва да се затопли на слаб огън при непрекъснато разбъркване, за да не се пресече застройката.

Приятен апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

събота, 19 май 2018 г.

Печени тиквички (патладжани) с майонеза и кашкавал




Продукти   за тава с диаметър 28 см
2 бр. тиквички (патладжани) (650 г)
1 бр. морков (80-100 г)
1-2 скилидки чесън
200 г майонеза
1 глава лук
връзка пресен копър
около 60 г кашкавал (топено сирене)
1 ч. л. олио


Приготвяне
Лукът се нарязва на тънки полумесеци.
Морковът се настъргва на едро ренде, смесва се с пасирания чесън и майонезата.
Измитите и остъргани от кората тиквички се нарязват на кръгчета с дебелина 1.5 см и се нареждат се в намазнена с олиото тава. Празните места около кръгчетата се запълват с парченца тиквички. Всичко леко се посолява.

Понеже тиквичките веднага ще пуснат сок, бързо и равномерно се покриват с майонезената смес. Така се избягва по-продължителното печене.
Полумесеците лук може да се поръсят или върху майонезената смес, или под нея – върху тиквичките. За окончателния вкус няма значение.

Всичко се поръсва обилно със ситно нарязан копър и рендосаният на едро ренде кашкавал.


Запича се във фурната на 200 градуса С за 20 – 30 минути. Ако отгоре започне да се запича много, се намалява на 180 градуса С или се включва само долен реотан.


По същият начин се приготвят и патладжаните, но след като се нарежат на кръгчета се посоляват, престояват 20-30 минути, изплакват се и се подсушават.


Приятен апетит!


Източник: blog.kp.ru
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

петък, 4 май 2018 г.

Доматен сос с лук и брашно, за заливка на печени или пържени зеленчуци



Един малко по-различен доматен сос, подходящ за заливка на печени или пържени тиквички, патладжани, чушки, картофи.
Тук има и други варианти за приготвяне на доматен сос:

Продукти
4 – 5 с. л. олио
1 кг домати (или домати от консерва 800 мл)
1 глава кромид лук
5 – 6 скилидки чесън
сол
1 с. л. брашно
1 равна ч. л. захар
магданоз

Приготвяне
Ситно нарязаният или пасиран чесън може да се добави или в началото – при запържването на лука, или в края, за да се усеща вкуса му.
В сгорещената мазнина се запържва леко ситно нарязания лук (и чесън). Прибавя се  брашното. Като се запържи се добавят доматите – обелени и настъргани или рендосани на едро ренде, за да се отдели ципата и захарта. Ври първоначално на силен огън и като започне да се сгъстява – на умерен, до желаната гъстота.
Посолява се на вкус  (добавя се чесъна) и след няколко минути се маха от огъня.
С този сос се заливат печените или пържени зеленчуци.
При поднасяне се поръсва със ситно нарязан магданоз.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

сряда, 2 май 2018 г.

Мед (сироп) от глухарче (радика)



Тази година като че ли има бум на приготвянето на този мед.  Вариантите са различни, аз спазих рецептата на лечителката Мария Требен, като приготвих доза и половина и ползвах кафява захар.

Продукти за 1 доза
4 препълнени шепи с цветове от глухарче (радика)
1 л студена вода
1 кг нерафинирана захар
0,5 лимон

Приготвяне
Цветовете на глухарчето се берат при слънчево време.
Изплакват се и се слагат в студена вода, която се затопля бавно до кипване. Оставят се да поврат 10-15 минути, след което съда се сваля от огъня и покрит се оставя на хладно място да пренощува.
На следващата сутрин сместа се прецежда през марля, като цветовете силно се изстискат с двете ръце.
В получената течност се изсипва захарта и се разбърква, докато се разтопи. Прибавя се предварително много добре измитият лимон, нарязан на парченца.
Съдът (без капак) се поставя да заври и веднага се намалява силата на огъня, така че течността да не ври, а да се изпарява. При мен, на газов котлон, това отне около 6,5 - 7 часа.
Сиропът се оставя 1 – 2 пъти да изстине, за да се установи правилната му гъстота. Ако е необходимо се доварява още малко. Трябва да се получи хубав, гъст сироп, подобен на течния мед. Не трябва да е много гъст, защото при по-продължително изпарение ще се захароса, както и да не е твърде рядък, защото след известно време ще започне да киселее.

Горещият мед се налива в предварително много добре измити, подсушени и затоплени бурканчета. Затварят се веднага с капачки и се съхраняват на тъмно и хладно място.
Полученият  мед (сироп) е полезен и много приятен на вкус.


От продуктите за доза и половина се напълниха 4 бурканчета от 300 мл.

Приятен апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!