Страници

вторник, 10 април 2012 г.

Кюфтета /котлети/ от картофи и коприва

След като от първата набрана за тази година коприва направихме любимата каша с яйца на очи, остана още малко  количество. Недостатъчно за самостоятелно ястие /освен за супа/ и затова реших да комбинирам с картофи. Получиха се вкусни кюфтета  и котлети, които поднесох със салата и с млечно-чеснов сос.


С млечно-чеснов сос
Продукти:

1 кг картофи

2 шепи коприва

1 яйце

2 – 3 стръка пресен лук

1 стрък пресен чесън

2 – 3 с. л. едро счукани орехови ядки

сол

1 – 2 с. л. олио

суха панировка – смес от пшеничени и овесени трици, счукано ленено семе; слънчогледово семе;  сусамено семе;  или галета – по избор.



Приготвяне

Измитите и необелени картофи се сваряват / варя ги на пара в тенджера под налягане/. Горещи се обелват и веднага се намачкват /използвам преса за картофи/.

Добре почистената и измита коприва само се попарва в малко вряща вода, за да омекне. Като поизстине се нарязва на ситно.

Смесват се картофите, копривата, яйцето, ситно нарязания лук, орехите и сол на вкус.

От сместа с навлажнени ръце се оформят кюфтета /котлети/. Овалват се в сухата панировка. Нареждат се в тава с намаслена хартия за печене. Намасляват се добре с четка потопена в олио.

Пекат се първоначално на 200 градуса и след като леко се зачервят, температурата се намалява на умерена – 180 градуса.

При използване на  материали от блога,  моля посочете  линк към съответната публикация!

Няма коментари:

Публикуване на коментар