Страници

петък, 25 май 2012 г.

Пангасиус върху канапе от лобода

Продукти

  • 800 г - 1 кг филе пангасиус (или друга риба)
  • 500 г зеленийки - коприва, спанак, лобода, лапад
  • 1 скилидка чесън (стрък пресен чесън)
  • 1 ч.ч. течна сметана
  • 1 ч.л. настъргана лимонова кора
  • сок от лимон
  • зехтин или олио
  • сол, подправки на вкус – подправка за риба, девисил и др.

Приготвяне

Филетата се размразяват (не напълно, да не омекнат много), подсушават се, напръскват се с лимон, поръсват се със сол и подправки по избор.
Зеленийките се измиват добре и се бланшират за 1-2 минути във вряща подсолена вода (аз използвах лобода). Изцеждат се, заливат се със студена вода, отново се изцеждат, изстискват се добре и се нарязват на ситно
.

В сгорещения зехтин се задушава за няколко секунди ситно нарязания чесън и се добавят зеленишите. След 3-4 минути се подправя със сол и по желание с черен пипер и се отстранява от огъня.
Сметаната се смесва с настърганата лимонова кора.

В тавичка се поставя като канапе сместа от зеленийките, отгоре са нареждат рибните филета и се заливат с овкусената сметана.
Може и други варианти - риба > зелена смес > сметана; риба > сметана > зелена смес.
Пече се в предварително загрята фурна на 180-190 градуса С, около 20-25 минути.

 Идеята е  от Бяла риба и коприва - Източник
 При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Няма коментари:

Публикуване на коментар