Страници

неделя, 17 юни 2012 г.

Панирани листа от лобода



Харесваме панирана коприва. Реших да пробвам да панирам листа от лобода. Панира се какво ли не, защо пък да  не стане и с лобода ! Беше ми любопитно как ще се задържи панировката върху гладката повърхност на листа. Чудех се дали да ги попаря предварително, за да омекнат леко; дали да останат сурови - но подсушени или влажни? Нямаше как да разбера, ако не пробвам!
И така – отново с продукти на око и в малко количество /нали е проба!/

ПРОДУКТИ  
листа от лобода
1 яйце
1 с. л. кисело мляко
1 – 2 с. л. смес от бяло и царевично брашно, счукано ленено семе, овесени трици
газирана напитка
сол
олио
млечно-чеснов сос – кисело мляко, сол, пресен чесън, копър

ПРИГОТВЯНЕ
Измих  листата на лободата и ги поизцедих /изтръсках/ от водата.
Смесих разбитото яйце с киселото мляко, сухата смес / употребявам такава смес за паниране на риба/, сол и добавих малко газирана напитка, така че се получи гъстотата на тесто за палачинки.


След това  е ясно – потопявам всяко листо от двете страни в сместа и пържа в сгорещеното олио. Изпържените листа оставих да се отцедят от излишната мазнина върху хартия.

Накрая ми остана малко смес. Смесих я с едно нарязано листо и изпържих и него.

Естествено след това сервирах с млечно-чесновия сос.
Допадна ми много - опитът беше сполучлив! И реших че ще има повторение!

Няколко дни след това случайно попаднах на предаването „Бон апети” на Нова телевизия. Лора и Стоян панираха спанак. Горе-долу, както аз съм направила. Значи съм улучила!

Следващият път увеличих продуктите – 2 яйца, 3 с. л. кисело мляко, 3 с. л. брашно, малко бира /нямах газирано/. Ако може да се говори за някаква разлика от двата опита, това е, че от палачинковата смес при първият опит все пак попадат в олиото /макар и малко/ частици от овесените трици и лененото семе. Така че вторият опит – само с брашно, е по-приемлив.

 
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. tillia, снимките говорят за един много успешен експеримент. Благодаря ти за идеята - много ми хареса!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Elti, опитът наистина беше успешен.Радвам се, че идеята ти допада!

      Изтриване
  2. Ooo.. това ястие е точно по мой вкус!

    Тилия, ще пробвам! Благодаря :-)

    Сърдечни поздрави от мен и пожелание за усмихнати, спорни дни и още много задоволство в кухнята!

    ОтговорИзтриване
  3. Dimitrana S.,много се радвам, че ястието допада и на теб! Благодаря за пожеланията и поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване