Страници

сряда, 20 март 2013 г.

Толстолоб на фурна с портокалов сок и сметана



За пръв път готвя толстолоб. Нямах лимон и реших да експериментирам със сок от  портокал, още повече че тези които имах бяха леко кисели. Останала ми беше и малко сметана.

Продукти
500 г толстолоб
сол
подправка за риба /девисил/
горчица
сокът на 1 малък портокал
100 мл течна сметана за готвене

Приготвяне


Кожата на рибата се отстранява. 
Рибата се измива, подсушава, нарязва на порции, овкусява със сол и подправката /девисил/.
В подходящ съд се смесват добре портокаловия сок и горчицата.  Рибните парчета се овалват в сместа и се оставят в нея. Съдът се покрива с фолио или найлонов плик и престоява в хладилника за 1 час.
Парчетата риба се подреждат в тавичка, добавя се малко вода /2 - 3 с. л./, заливат се с останалия сок  и сметаната и се пекат до зачервяване в предварително загрята на 200 градуса фурна, около половин час. Ако е необходимо, температурата се намалява на умерена – 180 градуса.





При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

36 коментара:

  1. Тили, от няколко дни ме питат кога ще хапнем риба. А тази екзотика просто не е за изпускане. Ще я опитаме.
    Хубава вечер и приятни сънища!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бени, надявам се да ви допадне!
      Приятен ден!

      Изтриване
  2. Оххх изглежда вкусно!!! Вземам си едно парченце за проба ;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда супер апетитно, Инче! И аз не съм готвила толстолоб, но рецептата много ми хареса. Снимките са разкошни! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Снеже! Все има първи път, за да пробваме! :)
      Слънчев ден!

      Изтриване
  4. Прекрасно предложение, не съм готвила толстолоб отдавна, дано ми попадне пресен скоро, додето има портокали. Поздрави и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Иглика! Портокалът успешно замести лимона :)
      Успешен ден!

      Изтриване
  5. А това нещо как ми се е прияло , както и шаран….не мога да ти опиша.Но …просто не знам от къде мога да си го купя:(
    Тук ядат и продават само морски риби, речните не ги любят нещо:)
    Пак опира работата до риболов, но то и там нищо сигурно няма…защото мъж ми си ги лови, прави си снимка с рибоците и после ги връща обратно в реката:)
    Ето тук има и едно клипче, дано ти се отвори да видиш... но пък преживявам го някак си щото ако го вземем рибока бая работа ми се отваря, а на магазина поне изчистена ми я продават:)
    http://www.youtube.com/watch?v=fxWt_r56uSc

    Аз май много се разприказвах тази сутрин…наваксвам :) и без друго на вън вали и с Роки не бързаме за разходка:) Поздрави Тили и хубав ден от мен!
    А рибката ти е направо екзотична, ще пробвам с портокал ама някой морски екземпляр:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, смях се от сърце и на двете клипчета! Явно спортната страст е по-силна! Дано мъжлето се смили над теб и ти донесе първия следващ трофей :) Вярно че ще имаш работа, но поне е прясна!
      Следващият път ще направя с пангасиус /по-евтина ми е :)/ , така че пробвай с морска.
      Съжалявам че не може да излезете с Роки. Днес тук е много слънчево и топло, за разлика от последните дни :)
      Прегръдки на теб и Роки и приятен ден!

      Изтриване
  6. А…. май друго клипче съм ти пратила :)
    Ето това е :http://www.youtube.com/watch?v=9fZGwsAbxuA

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесна идея!Изглеждат много добре!Поздрави, Ина!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче! Беше и вкусно!
      Поздрави и слънчев ден!

      Изтриване
  8. Да, и аз като Гоголинката ще я пробвам тази рецепта, но с морска рибка! От речните само пъстърва обичам и то натюр.
    Снимките са чудесни, Ина, провокиращи!
    Честита Първа пролет, мила! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирма!
      Радвам се, ако провокацията излезе положителна! :)
      Честита пролет, с много топлина и усмивки!
      Прегръдки!

      Изтриване
  9. Охоо, вкусно!
    Напомня ми за детските години, когато често хапвах такава рибка, но не и приготвена по този начин.
    Изглежда чудесно, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мария!
      Радвам се че те връщам в детството! Надявам се този начин също да ти допадне!
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  10. Обичам я тази риба. Особено ако е по-голяма, филетата са си цели котлети.
    Чудна изглежда тази с портокала, Инче! Само дето не мога да убедя главния мъж в къщи да яде риба с млечни :))
    Поздрави и хубав пролетен ден на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, парчето - 500 г и нещо отгоре, беше от голяма риба, така че костите бяха осезаеми за недовиждащи като мен :)
      Главният мъж може би има право - чета че риба не се препоръчва с млечни, с картофи и пр. , но ние така сме си свикнали :)
      Слънчев пролетен ден!

      Изтриване
    2. Амиии, неговото е някакво предубеждение от малък. Натравял се и има лоши стомашни спомени. Интересно, че младия мъж пък се обрива, като ги смеси. Само ние с девойката можем да ядем риба с яйца или млечни :)
      Лека нощ сега :)

      Изтриване
    3. Пепа, човек да не харесва и яде нещо си има някаква причина. Така е и при вас :)
      Лека и на теб!

      Изтриване
  11. Много ароматно предложение, Тили!
    Може би ще допадне у дома...Моят съпруг вече втора година ме кара да готвя за Никулден шаран с кисело зеле и по принцип е отворен към експерименти с вкусовите съчетания, така че, ще се пробва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, много хубаво е когато в семейството има съмишленик по отношение на експериментите!:)
      Искрено се надявам да ви допадне!
      Топъл пролетен ден!

      Изтриване
  12. Страхотно изглежда, Тили!
    Много колоритни снимки!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  13. Еййй Тили, това ще е много вкусно ,и ние както обичаме риба тъкмо за нас е рецептата.
    Благодаря ти миличка за това разкошество!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравче, радвам се че ти допада идеята! :)
      Благодаря ти!
      Приятна вечер!

      Изтриване
  14. Тили, току що казах на мъжа ми да купи шаран и вече ми се ще да бях казала толстолоб:) Страхотно изглежда, супер рецепта! Честита Първа Пролет, Тили!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, доколкото четох двете риби са подобни, така че и с шарана ще стане! :)
      Честита пролет и на теб!

      Изтриване
  15. Тили, прекрасно изглежда! И аз обичам много риба, а това не изглежда никак сложно. Мисля да го опитам.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, много е лесна рецептата и се надявам да ви допадне!
      Приятна вечер!

      Изтриване
  16. И аз не съм приготвяла, даже и пробвала! Но нали преоткривам рибоците, ще взема да го пробвам. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучия, надявам се да съдействам за положителното преоткриване на рибоците! :)
      Поздрави и спокойна вечер!

      Изтриване
  17. вижте какво тая риба така не се прави .жена не може да я направи .както рибар .и въобще моля жените да не се бъркат където не им е работа/ за рецептите с риба /

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много бих се радвала на вашето предложение!
      А това че в семейството няма рибар, означава ли че не трябва да приготвяме и консумираме риба?!
      Вариантът ни хареса, от тук на там всеки преценява за себе си, дали да приготви рибата по този начин или не. :)
      Поздрави!

      Изтриване