За тези, които харесват извара :)
Продукти
300
г извара
300
г брашно
200
мл прясно мляко
1
ч.л. сол
пудра
захар
канела
олио
за пържене
Приготвяне
В
подходящ съд се смесват изварата, брашното, солта (ако изварата е безсолна) и
постепенно се прибавя прясното мляко, докато се получи средно твърдо тесто.
Меси се на плота само няколко пъти, колкото да се оформи топка.
Престоява
покрито на хладно място 2-3 часа.
След
това с лъжица се откъсват парченца тесто, които се оформят на топчета колкото
голям орех, разточват се на пръчици, дълги около 15 см, оформят се кръгчета
и
се пържат в сгорещено олио.
Поръсват
се с пудра захар, смесена с канела.
Може
да се сервират с мед или конфитюр (сладко).
Пърженките почти не се надуват при пържене и не поемат мазнина, не стават мазни.
Пърженките почти не се надуват при пържене и не поемат мазнина, не стават мазни.
Източник:
Сп. Вкусотии в чинии бр. 4/2009 г
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Благодаря за споделеното предложение, а щом е с извара, вкусът им е невероятен на тези пърженки!Хубав ден, Тили!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Иглика! Наистина са вкусни!
ИзтриванеПриятен ден!
Със сигурност ще да е невероятен и богат вкусът им. Поредната вкусотия, Тили, поздрави с пожелания за хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за положителния отзив, Гери!
ИзтриванеХубав ден!
Десерт с извара май не съм яла - единствено с крема сирене съм хапвала, но това няма да ме спре да закуся (макар и виртуално) с тези чудни пърженки! :)
ОтговорИзтриванеМного апетитно изглеждат! :)
Поздрави и прекрасен ден! :)
Заповядай, Светле, почерпи се!
ИзтриванеА с извара стават вкусни десерти и тестени! Опитай!
Благодаря ти и слънчев ден!
Много симпатични са станали!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеУспешен ден!
Тили, този тип закуски са едни от любимите. Но вариант с извара ще опитам в резултат на твоето предложение. Мерси за идеята!
ОтговорИзтриванеХубав слънчев ден!
Албена, благодаря ти и аз! Радвам се че предложението ми ти допада!
ИзтриванеУсмихнат ден!
Чудесни са, бих хапнала доста от тези гевречета, нищо, че сигурно ще се намерят хора, които ще ме упрекнат за това :))
ОтговорИзтриванеСлънчев ден, Тили :)
Ина, заповядай! Почерпи и тези, които те упрекват!
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Страхотни са, Тили! Много апетитни и изпитвам желание да си взема 2-3 от чинийката. Прегръдки и прекрасен ден! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани!
ИзтриванеЛесни са за приготвяне и си заслужава!
Сърдечни прегръдки!
И на мен много ми допаднаха тези гевречета...
ОтговорИзтриванеХубав ден,Тили!
Благодаря, Живе! Ти си майстор на тестените!
ИзтриванеПриятен ден!
Чудесни гевречета си направила, Инче! Много ми харесват на вид! Хем апетитни, хем хрупкави ги "усещам" :) Поздрави и слънчев ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Снеже!
ИзтриванеЩе се радвам, ако ги направиш!
Слънчеви поздрави!
Обичам всичко с извара,Тили,страхотно апетитни са тези кравайчета!Да можех да намуша на едно шишче няколко сега.....Пожелавам един усмихнат ден! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Грабвай колкото искаш, за съжаление виртуално! :)
ИзтриванеПриятна вечер!?
Тили, този тип закуски са едни от любимите.Много апетитни пърженки.Изварата я използвам най често за кремчета за тортички,но ми хареса идеята ти за гевречета с извара.Поздрави и хубав ден ти желая Тили!
ОтговорИзтриванеТанче, изварата може да се ползва успешно в много ястия и десерти, просто не сме свикнали! Радвам се че идеята ти харесва!
ИзтриванеХубава вечер!
Обичам извара и тази рецепта ми допада -
ОтговорИзтриванемного апетитно изглеждат, а предполагам за аромата и вкуса им.
Благодаря за споделеното, поздрави и хубава вечер, Диана
Диана, благодаря! Струва си да бъдат опитани!
ИзтриванеХубава петъчна вечер!
Чудесни са, Ина!Иаз правех такива, в минало време, че сега няма за кого :(.Не видях набухвател, аз май слагах и бакпулвер? Снимките ти са прекрасни!Поздрави!
ОтговорИзтриванеА, няма за кого! И сам човек да е, пак може да си позволи нещо такова, макар и в по-малко количество :) Сонче, няма набухвател.
ИзтриванеУсмихната петъчна вечер!
:) Дори и да не харесваме извара само при вида на тези пърженки ще я заобичаме:) Честни казано в сладкиши много ми допада, иначе не я хапвам директно, трябва в нещо да преобразя. Но то май всички така правят. Страхотни пърженки, Тили! Поздрави с пожелания за чуден уйкенд!
ОтговорИзтриванеКатя, благодаря!
ИзтриванеАко не обичате извара мисля че не пречи да се направят със сирене. То и сиренето често пъти прилича на извара, само дето е солено! :)))
Приятни почивни дни!
Uma receita divina, já anotei para fazer.
ОтговорИзтриванеTenha um ótimo fim de semana.
Благодаря!
ИзтриванеЕй, как ми се прихапнаха!
ОтговорИзтриванеБети, лесни за приготвяне са :)
ИзтриванеСпокойна неделна вечер!
Присягам се и си дръпвам няколко :)). Изглеждат толкова вкусно, как да им устои човек. Непременно ще се пробват, благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат вторник!
Благодаря, Диана!
ИзтриванеРадвам се, че провокирах интереса ти! :)
Хубав ден!
Много обичам закуски с извара, Тили! Благодаря за предложението! :)
ОтговорИзтриванеЗори, радвам се че ти допадат!
ИзтриванеПриятен ден!