Страници

вторник, 30 април 2013 г.

Фалшив бит каймак



 
С мед от глухарче
Един много, много стар, забравен, но вкусен десерт, с  много варианти за поднасяне!

Продукти - за 1 порция – 1 ч. ч. = 200 мл

1 ч.ч. вода (или прясно мляко)
1/3 ч.ч. захар /или на вкус, или подсладител/
2 с.л. грис
1 ванилия
 Украса – по избор

Приготвяне
Възварява се водата (прясното мляко) със захарта. Прибавя се гриста на тънка струя и се бърка на слаб огън, докато омекне.
Снема се от огъня, добавя се ванилията и за да не хване кора, се бърка непрекъснато, докато изстине.
Разбива се с тел за яйца 15-20 минути, ( за по-малко време и по-бързо с миксер или с телта към пасатор) докато се превърне в гъста бяла пяна.
Разпределя се в чашки  или формички. Остава се да поотлежи, така става по-хубав.
Това е основата на десерта.

Варианти за разнообразно поднасяне има много:
- оцветява се с прахчета степ;
- смесва се с какао  или пасирани плодове – малини, къпини, ягоди и пр. и се редят на пластове в чашите;
- в една част се прибавя кората и малко сок от лимон и жълта боя;
- полива се  с плодов сироп, топинг, мед;
- украсява се с пресни плодове
- украсява се с плодове от сладко
- поръсва се с шоколадови или захарни пръчици, кокосови стърготини, дребни бонбони или други украси
Или се украсява по друг желан начин.






При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

17 коментара:

  1. Много примамливи снимки на този десерт, жалко, че децата ми не щат да го вкусят след детската градина...Светли празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иглика, не се усеща гриста, като се разбие! За децата е по-хранително да се приготви с прясно мляко. Опитай, без да им казваш че е грис :) С едно подходящо поднасяне съм уверена че ще го харесат! :)
      Хубави празници и на теб!

      Изтриване
  2. Интересен десерт, Ина, за пръв път го чувам и виждам.
    Но много примамливо изглежда :) ще трябва да го пробвам, защото нямам спомен за такъв от детската градина.
    Поздрави и светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, знам го още от майка ми. Правеше се с вода, по-късно вече, за по-хранително се приготвяше с прясно мляко. В детските градини не е познат. Кой ще разбива гриста на пухкав крем ! :)
      Прегръдки и хубави празници!

      Изтриване
  3. И аз чувам май за първи път. Ама така обичам грис, че дори да не се усеща, знам, че ще го харесам. И мисля да го пробвам! Благодаря, че сподели, Тили!
    Сърдечни поздрави и вдъхновена великденска подготовка ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Щом харесваш грис, уверена съм, че ще ти допадне предложения десерт!
      Весели празници!

      Изтриване
  4. Чудесен десерт, Тили! Никога не съм опитвала, изглежда много примамливо! А ти, каквото и да ни предложиш, съм убедена, че е много вкусно! :)
    Прегръдки и светли празници! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Винаги си толкова мила в коментарите!
      Прегръдки и хубави великденски празници!

      Изтриване
  5. И аз не съм била грис на пяна :)ново като технология е за мен и ще пробвам !
    Всички вариянти са красиви Тили и несъмнено вкусни !
    Поздрав с прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, винаги има първи път! Снощи се опитах да видя в една стара книга на майка ми дали я има тази рецепта и попаднах на заглавие в раздела за кремове - "Пенест крем". Оказва се същата технология, само че за друг крем! :) Нищо ново , само позабравено старо! :)
      Сърдечни прегръдки и много хубави великденски празници!

      Изтриване
  6. За пръв път чувам и виждам такъв десерт , но много обичам грис с мляко и ще си направя ! Благодаря за страхотната рецепта ,Тили !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, щом обичаш грис с мляко, само го разбии на пяна и украси по избор. Не се съмнявам че ще го поднесеш много красиво!
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. Тили, чудесно е, че си извор на блюда, които чакат да бъдат припомнени!
    И аз не съм чувала за този десерт, но като любител на възродените готварски рецепти, съм впечатлена!
    Поздравления! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Албенче, благодаря! Радвам се съм те заинтригувала със тази стара рецепта!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Тили, съчетах твоята рецепта с тази на Веси - http://sladkoisoleno.blogspot.com/2013/06/blog-post_15.html. Използвах наполовина мляко и вода, но и идеята за карамел. Благодаря ви и на двете! Още по-хубаво мляко с грис се получава, доста пухкаво. Сега се охлажда, ще го видим утре как ще е - след престой в хладилника. :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, надявам се положителният резултат вече да е налице! Наистина комбинацията от двете рецепти е добра!
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Налице е и още как. Вече отлежава в хладилника резултатът за втори път - отново приготвих. ;) Благодаря, Тили, и хубава вечер!

      Изтриване