Страници

четвъртък, 30 май 2013 г.

Торта „Зелена поляна”




За направата на тази торта е „виновна” Пепа Стоева!
Миналата година с откриването на блога записах една серия на ястия и тестени с лобода. Някъде в отговорите на коментарите споменах, че с нея нямам приготвен само десерт :) и Пепа ме провокира с нейната Спаначена сметанова торта. Наскоро и Бети ме заплени със  Спаначена торта с пълнеж от маскарпоне и ягоди  
И понеже с охлювите се надпреварваме кой по-бързо да „опасе” лободата, реших да не се бавя повече и да я направя.
Имах доста съмнения и премеждия: лободата ми е от светлия вид и не знаех дали ще се получи достатъчно наситен зелен цвят; като смесих изварата със заквасената сметана, сместа стана много течна и реших да прибавя желатин /един път само съм ползвала желатин и бях разочарована, не че сега съм много  доволна!/; кремът ми се стори  недостатъчен и вечерта в 21,40  обиколих близките магазини да търся друга сметана, но намерих само суха и с нея допълних горния слой и намазах тортата отстрани; на сутринта като реших да снимам, понеже беше много облачно, ползвах една сгъваема масичка на балкона, тя взе че подаде на една страна и полетяха грънци, торта и фотоапарат …!!! (:  В последния миг успях да я подхвана и спасих провала!
Но пък всички съмнения  изчезнаха, когато я опитахме! И блатовете и кремът бяха чудесни и тортата се изяде с удоволствие!
Препоръчвам ви блатовете, а кремът е по ваш вкус!


Продукти  - 1 ч. ч. = 200 мл

Блатове
4 яйца
2 ч. ч. захар
3 – 4 ванилии
200 г бланширана, добре изстискана лобода
1 ч. ч. олио /използвах  0,5 ч. ч. олио и 0,5 ч. ч. зехтин /
2 ч. ч. брашно /250 – 260 г/
10 г бакпулвер

Крем
450 г заквасена сметана
250 г безсолна извара
5 – 6 с. л. захар
10 г желатин
60 г суха сметана


Приготвяне
Листата на лободата /без дръжките/ се измиват много добре и се попарват с вряла вода за 1 – 2 минути. Изцеждат се и веднага се поставят в студена вода /за да се запази зеленият цвят/, която се сменява 1 – 2 пъти. Изстиналите листа се отцеждат и изстискват силно. Трябва да се получи 200 г зелена маса. 



Нарязва се на ситно с нож. Пасира се заедно с олиото в кухненски робот или с пасатор.
Яйцата се разбиват със захарта и ванилията.
Прибавя се пюрето, разбърква се и се добавя постепенно брашното, предварително пресято с бакпулвера. Не се бърка много, просто да се смесят продуктите.
Готовата смес се изсипва във форма с подвижно дъно – диаметър  25  см при мен, застлана с хартия за печене и стената намазана с олио.


Пече се в предварително загрята фурна, на 170 – 180 градуса С. Пробва се за готовност със сухо дървено шишче.
След като се изпече, формата се поставя върху скара, за да изстине напълно.
С остър нож блатът се отделя от стената на формата.
Разрязва се хоризонтално на две части.  От тях /или от тази, която е по-дебела/ се изронват трохички в количество около 1,5 чаша. За целта използвах нож, с който  остъргвах по отрязаната повърхност на блатовете. Те са ронливи и става много бързо.
Върху долния блат се разнася половината от крема. Поставя се горния блат и върху него се разстила останалата половина от крема, смесена с разбитата съгласно упътването суха сметана, като се намазва тортата и отстрани. Отгоре се поръсва с отделените трохи. Получава се като трети блат.
По желание с тях може да се полепи тортата и отстрани.

Приготвяне на крема
Изварата се смесва със захарта и се разбива с пасатор до гладка смес. Прибавя се заквасената сметана и се разбърква с лъжица. Не се бърка много или разбива, защото сместа ще се втечни. Пробва се на сладост и ако е необходимо се прибавя още захар.
Желатинът се залива с малко студена вода и след като набъбне се разтопява на водна баня. Прибавя се към млечната смес. Отново се разбърква само с лъжица.
С готовия крем се пълни тортата.
  

* Оригиналната торта е приготвена със спанак. Във форума на БГ „Мама” е посочено, че успешно е използван лапад или коприва;
* Може да се ползва както бланширана, така и замразена зеленийка; Условието е да е добре изстискана и  грамажът да не е по-малко от 200 г в готов вид.
* Съставките за крема са различни.  Посочените в рецептата са моя интерпретация. Може да се ползват различни комбинации: заквасена сметана; извара; сладкарска сметана; маскарпоне; крема сирене; кисело мляко;  Philadelphia; млечен крем; с добавка на желатин или без него; с добавка на плодове /напр. ягоди/ и пр.
* Блатът може да се изпече във форма  с друг диаметър / от 23 см.  до 28 см/  и съответно  да се раздели на 4, 3 или 2 части;
* Може да не се изронват трохи, а да се ползват само блатовете и крема;
* Интересни цветови и вкусови комбинации стават с блатове приготвени с моркови; или тиква; или шоколадов блат;
*
Въобще пълно развихряне на фантазията!


  

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

56 коментара:

  1. Ина, отлично си развихрила твоята фантазия!
    Тортата е колкото красива, толкова и весела, а за вкуса само мога да гадая, защото и аз се помотавам още за тез', зелени блатове! :)
    Но пък такава свежест лъха от нея, че май ти ще си моят провокатор!
    Поздравления!
    Лека нощ, мила и усмихнато утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ирма! Ще се радвам аз да съм ти провокатора! :) Уверявам те че ще останеш доволна!
      Прегръдки и успешен нов ден!

      Изтриване
  2. Ех, Тили, прекрасна е тортичата ти! Направо си е полянка, чудна, чудна. И аз все се каня на зелената торта, ама да видим кога ще й дойде редът.
    Да ви е сладко! Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И да не забравя - прекрасни са снимките ти!

      Изтриване
    2. Благодаря, Гери за положителния отзив и за тортата, и за снимките!
      Поздрави и спокойна нощ!

      Изтриване
  3. заплени ме!Никога не съм опитвала "зелени" десерти,но тортичката изглежда супер!
    Поздрави ,Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миме! Ако не беше Пепа и аз нямаше да знам за съществуването на "зелен" десерт :). Миналата година не можах да го направя, че свърши лободата, но тази година се отчетох и съм много доволна!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  4. Инче, толкова свежа и красива е тортата!
    И изборът на крем е чудесен!
    А снимките създават толкова настроение!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани за милия отзив!
      Поздрави и успешен ден!

      Изтриване
  5. Инче, много красиво си декорирала с тези маргаритки! Истинска прелест!
    Спаначеният вариант от доста време е в записките и ще трябва най-накрая да я направя. И тази с лободата звучи не по-малко интересно - благодаря ти, че сподели. Въпреки премеждията снимките са чудесни! Поздрави, с пожелание за прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снеже, до последно нямах определена представа как и дали да я украсявам. Мислех с крем, но той не ставаше за украса; много ми хареса идеята на Бети с ябълкови цветчета, но вече няма такива. Предишният вечер бях набрала тези маргаритки и още стояха в чашата с вода. Докато поръсвах тортата със зелените трохички, някак ненадейно маргаритите се преместиха върху тортата! :) Първоначално ги групирах по три, както са на едната снимка, после реших показания вариант.
      Весел петък, мила!

      Изтриване
  6. Ина, тази "сладка зелена полянка с маргаритки" си е истинско предизвикателство, не съм пробвала подобен вариант. Снимките ти са изкусителни, въпреки премеждията! С пожелания за прекрасен петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Игличе!
      Наистина е предизвикателство и си заслужава направата!
      Поздрави, хубав петък и на теб!

      Изтриване
  7. Тили, прекрасна е, като полянка с цветенца, толкова красива, нежна... И аз не съм правила още торта със зеленийки, но вече категорично си поставям за цел! Леле, добре, че си я спасила! А това с охлювите ме разсмя:):):). Прегръдки, Тили и взимам едно голямо парче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Не отлагай!
      Още изтръпвам, като си представя как изведнъж всичко взе да приплъзва надясно! Кое да спасявам по-напред! Интересно как в съзнанието и реакцията на човек всичко може да се случи за миг - просто видях строшените "аксесоари", фотоапарата, размазаната торта!!! Забравих че ме боли кръст и не трябва да правя резки движения!
      А с тези малки, дребни охлювчета тази година имам големи проблеми! Опасаха ми киселеца, та едва си направих постната бобена чорба, сега са натиснали лободата и малкото цветя, които имам! (:
      Прегръдки и прекрасен ден!

      Изтриване
  8. Ина, страхотна "зелена поляна" - много красива и изкушаваща!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мария!
      Поздрави с пожелания за хубав ден!

      Изтриване
  9. Благодаря, Траянче!
    Поздрави и слънчев петък!

    ОтговорИзтриване
  10. Тили,няма да сипя суперлативи...........Режи ми по-голямо парче ако обичаш :))!Прегръдки за шедьовъра!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, с най-голямо удоволствие!
      Благодаря за милите думи!
      Пожелания за чудесен ден!

      Изтриване
  11. Страхотна е! Направо уникална!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Радвам се че ви харесва!
      Усмихнат петък!

      Изтриване
  12. Инче,като минах през лободата със зеленчуци,курабийките с извара-сладки и солени и завърша тук с тази невероятно красива и сочна торта-това е истински празник за окото!И небцето!Много подстрекаващи фотографии,чудесни снимки и апетитни предложения валят при теб!
    Бих си хапнала от всичко с охота!
    Тортата е много нежна!
    А сесиите понякога тестват нервите ни много упорито :) .
    Сърдечна прегръдка от мен и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти за милите думи! Радвам се че ти харесват предложенията ми!
      Прегръдки!

      Изтриване
  13. Ауу, ти големи премеждия с тази торта, Инче!
    А домашните как я приеха? Разбраха ли, че е с лобода?
    Много ти е хубава тортата, украсата си е чудесно направена - точно полянка си е.
    И наистина тортата търпи страшно много импровизации.
    Поздрави, Инче и хубави събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, първо отново да ти благодаря че ме насочи към тази торта! :)
      Премеждията наистина бяха доста, но всичко се забрави като я опитах!
      Дъщерята се досещаше с какво е направен блата и беше малко резервирана, докато не я опита. Казах й чак след това. Гости имахме и те я харесаха. Критерият ми беше капризният внук! Ако бях казала истината нямаше да я погледне! Наложи се да излъжа и ползвах твоята лъжа - зелена боя и шам фастък! Щом като се върна от работа и попита дали има останало от тортата, значи всичко е наред!
      Сърдечни поздрави и приятни почивни дни!

      Изтриване
  14. Въпреки премеждията е станала страхотна ,Тили ! Нямам идея какъв вкус може да има ,но ще опитам ! Полянката върху тортата е много красива !
    Поздрави ! Хубав уикенд !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ивана! Важен е крайният резултат!
      Вкусът е много приятен. Въобще не се усеща лободата.
      Сърдечни поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  15. О, колко хубаво! Разбира се, че е "виновна" Пепи! Но се разбира и друго: че ученичката е надминала учителката си! Браво и за украсата! Аз пък случайно знам какво е лобода, листенцата й са някак по-плътни и по-месести от другите зелении...Но се е получило - факт! Всичко е толкова хубаво като композиция и детайли, по нищо не личи, че е имало толкова премеждия при правенето и при снимането. Браво! Ана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ана, за хубавите думи!
      А лободата може да се види тук - http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/2012/05/blog-post_31.html
      Поздрави!

      Изтриване
  16. Много красива торта, поздравления! Изглежда и много сочна и изкушаваща. Черпя се виртуално с голямо парче...
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мари! Да ти е сладко! : )
      И самите блатове са сочни. Мислех че трохите отгоре ще станат сухи, но не мръднаха!
      Поздрави и прекрасни почивни дни!

      Изтриване
  17. Инче,много свежа и красиво декорирана е тортата ти!Наистина,като зелена полянка. Не съм приготвяла още сладка торта със зеленийки но бих опитала с удоволствие.Поздрави!Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Препоръчвам ти да я направиш!
      Сърдечни поздрави и спокойна вечер!

      Изтриване
  18. Голяма свежарка е тази тортичка! Прекрасна си я направила! Поздрави!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  19. Ина, наистина е като полянка! Чудесна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мишел! Имах различни идеи за името, но това остана :)
      Поздрави и приятни почивни дни!

      Изтриване
  20. И тук да кажа, че тортата е прелестна, Ина!Много нежна и красива, очарователна полянка!Снимките са прекрасни!Цялата публикация е запленяваща!Поздравления!Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче, благодаря за милия коментар!
      Поздрави и усмихнати почивни дни!

      Изтриване
  21. Разкош, Тилия, това е пролетна фантазия!
    Много нежна, свежа и ефектна,
    чудесна рецепта, твоя импровизация и снимки!
    Поздравления,
    хубав, слънчев и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана, благодаря ти! Много мили думи!
      Сърдечни прегръдки!

      Изтриване
  22. Тили, каква идилия! Чудна полянка, на която да полегна сред маргаритките и да зарея поглед в облаците ... Но май ще е по-добре да си взема парченце :)
    Вечерните ти препятствия са се увенчали с абсолютен успех! А идеята с лободата направо ме предизвиква и аз да опитам.
    Поздрави, Тили, и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Албенче! Радвам се че такава асоциация съм предизвикала:)
      Почерпи се и да ти е сладко! И непременно я направи!
      Приятна съботна вечер и усмихнат неделен ден!

      Изтриване
  23. DNES BYAH NA KAFE V TVOYA BLOG,RESEPTİTE Mİ DOPADNAHA MNOGO .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. MAZES, много ти благодаря че ме посети! Надявам се да ти е било приятно!
      Поздрави!

      Изтриване
  24. Тортата ти е изключително красива. Поздравления.
    Честно казано, не съм опитвала тази комбинация,
    но не се съмнявам, че е много вкусна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря!
      Наистина е необичайна комбинация, но си заслужава да се пробва!
      Поздрави и приятна вечер!

      Изтриване
  25. Тили, страхотна градинка!
    Тортата ти е чудесна!И много се радвам, че след всички перипетии по снимането е оцеляла!
    Страхотна идея! Радвам се, че ти е допаднала! Наистина търпи много вариации за пълнеж.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети! Ти ми даде идеята за подобна украса, гледайки твоята прекрасна торта!
      А тортата наистина много ни допадна!
      Приятен петък!

      Изтриване
  26. Ама тази торта е направо като пролетна полянка Тили :) Много нежно сладкарско вдъхновение !
    Поздравявам те за необичайната комбинация и крайния резултат !
    Поздрав и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, радвам се, че се появи на хоризонта! Липсвате ми с Роки! :)
      Благодаря за топлите думи!
      Сърдечни прегръдки!

      Изтриване
  27. Страхотна полянка Инче! Много ми хареса с тези маргаритки, направо се изкушавам да Посегна за парченце :))
    Поздравления!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка! Посягай и се почерпи!
      Поздрави!

      Изтриване
  28. И макар, че навън е побеляло от сняг - настроението с твоята чудесна тортичка Инче става буквално пролетно! Справила си се перфектно /както винаги!/! Честито Рождество Христово! Господ-Бог и Богородичка да закрилят теб и всички, които обичаш за здраве, светлина в душите и любов! Честита и Новата 2015 г /в аванс/.Весели празници и привет от мен! kiss: cveteto3101

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цвети, благодаря за милите думи! Стоплиха ме в този мразовит ден! :)
      Весели празници и на теб и близките ти!

      Изтриване