Страници

неделя, 30 юни 2013 г.

Кюфтета по чирпански




Тези кюфтета се правят доста често у дома. В зависимост от сезона използвам пресни или стерилизирани зеленчуци. Приготвям ги в обикновена тенджера, в тенджера под налягане /най-често/ или запечени на фурна.
Продукти:
За кюфтетата
400 - 500 г  кайма
1 яйце 
1 филия  хляб / 1 с. л. галета/ 
1 глава кромид лук
магданоз
по щипка черен пипер, кимион, чубрица
брашно за овалване
сол /ако каймата е безсолна/
За соса
4 с.л. олио
2 глави кромид лук
1 морков; 
парче корен целина или стрък
1 – 2 чушки /пресни или стерилизирани/
4 - 5 картофа 
3 – 4 домата /или от консерва/ или 1 с. л. доматено пюре
1 ч.л. червен пипер
сол
магданоз

Приготвяне
Каймата се омесва със ситно нарязаните лук и магданоз, прибавя се яйцето,  накиснатата и изстискана филия хляб /или галетата/ и подправките . Сместа се оставя в хладилник поне за половин час, завита във  фолио или найлон.

Сосът се приготвя, като в сгорещеното олио се задушават ситно нарязаните кромид лук, морков, целина и чушки.
Прибавят се настърганите на ренде домати / или размитото в малко вода доматено пюре/. Поръсва се червен пипер и веднага се разрежда с гореща вода.
Посолява се и след като заври, се прибавят нарязаните на средни кубчета картофи и оформените и оваляни в брашно кюфтета.
Ястието ври 20 – 30 минути / в тенджерата под налягане 10 – 15 минути/ или се пресипва в тавичка и се пече на фурна, докато картофите омекнат.
Печени на фурна


Готовото ястие се поръсва със ситно нарязан магданоз.

 


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

28 коментара:

  1. Не съм опитвала, но със сигурност ще ми хареса. Щом има сосче и зеленчуци, ще да е много вкусно.
    Сърдечни поздрави, Тили, чудесно изглежда! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, опитай, заслужава си!
      Поздрави и спокойна нощ!

      Изтриване
  2. Много апетитни, Ина! Като гледам твоите категорично ги предпочитам пред моите :) че почти нямат сос.
    Поздрави и спорна нова седмица с хубаво време!~

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, от твоите не са по-хубави! А сосчето някой път е повече, някой път - по-малко. Нали знаеш - всеки си има своите капризи - един иска да топи хляба в сос, друг - да намачка картофите в соса! :) Да има за всеки вкус!
      Прегръдки и успешна седмица!

      Изтриване
  3. Една от любимите ми домашни гозби! Честичко си я приготвям, защото се приготвя лесно и бързо! :)
    Слънчева седмица и прегръдки, Инче! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно е , Светле, бързо се приготвя, а е и вкусно!
      Прегръдки и успешна нова седмица!

      Изтриване
  4. Много ми допада тази твоя версия на рецептата, Тилия,
    някак по апетитно изглеждат запечени, с меки картофки и малко ароматен сос...
    Чудесна идея, благодаря ти!
    И още за днес:
    хубаво, усмихнато и щастливо лято, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана! Радвам се че ти харесва версията! Имат по-друг вкус, когато са запечени.
      Успешно лято и на теб!

      Изтриване
  5. Тили, привет!
    В кулата често приготвям различни яхнии с кюфтета, но винаги готвя в тенджера. Благодаря за идеята, задължително ще изпробвам твоя вариант - в тавичка.
    До скоро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стас, и аз най-често ги приготвям в тенджера /главно тази под налягане, че става много бързо/, но печени са по-вкусни!
      Ще ми е приятно да разбера отзива ти!
      Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  6. Инче, прекрасно си ги накиприла със сосчето, аз бих си намачкала с виличката картофчето и с малко хлебче да си топна сосче, прелестно, а и ме подсети за ястие, което напоследък пропускам! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Игличе! Аз най-често намачквам картофите в соса и ям без хляб. Радвам се, че те подсетих за това ястие!
      Слънчева нова седмица!

      Изтриване
  7. Тили, точно такива кюфтета не съм правила. Все се каня, ама не стигам до тях... Да видим дали сега ще се спретна, при тези апетитни снимки!
    Хубав ден! Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, дано да съм те провокирала и да останеш доволна!
      Поздрави и спокойна вечер!

      Изтриване
  8. Много любими ! Чудесни са! Аз слагам и ориз в каймата:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче!
      Ориз слагам само в кюфтетата с бял сос. Но всеки си има свой вкус, към който се придържа :)

      Изтриване
  9. Ех, как апетитно изглежда тази манджичка, Инче! И аз често готвя кюфтета по чирпански, но порцийка и от теб няма да откажа :) Ще трябва да опитам варианта на фурна, хареса ми. Поздрави и хубав месец юли!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снеже, с удоволствие ще те почерпя! Опитай и този вариант.
      Прегръдки! Хубав и успешен месец и на теб!

      Изтриване
  10. Обожавам кюфтета по чирпански! Много апетитни изглеждат твоите, Тили! Аз моите ги правя с ориз и не ги овалвам, но с удоволствие ще пробвам една чинийка от тези тук :) Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучия, заповядай и дано да ти се усладят! :)
      Поздрави и успешна седмица!

      Изтриване
  11. Готвех ги много често когато децата ми бяха малки ! Едно от ястията ,което се ядеше от всички :) ! Никога обаче не съм се сещала да ги запека на фурна ! Идеята е много добра ,Тили !
    Прегръдки ! Хубав юлски месец !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, ще се радвам ако харесате и този вариант!
      Поздрави и слънчево лято!

      Изтриване
  12. Тили, много ги обичам, мама ги прави. По-различни са, като че ли, но все така вкусни! Тези, запечените на фурна изглеждат много вкусно! Неустоими кюфтенца! Поздрави, Тили и прекрасен месец юли!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Всеки си има свой начин на приготвяне, важното е да са вкусни!
      Поздрави и хубаво лято!

      Изтриване
  13. Мммм,една от най-любимите ми гозби,Ина!Толкова вкусно готвиш,винаги ме съблазняваш!И печенки са станали супер кюфтенцата!Сърдечна прегръдка и слънчев юли с много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, сърдечни благодарности! Мил коментар!
      Прегръдка и успешно лято!

      Изтриване
  14. Ох, и кюфтенцата и рибката от предишната публикация са много, много апетитно изглеждащи - не бих отказала нито едно от тези две предложения, даже се облизвам :))
    Чудесни рецепти, Ин, поздравления :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, благодаря ти много! Радвам се, че съм ти доставила приятни емоции!
      Поздрави и приятни почивни дни!

      Изтриване