Страници

сряда, 31 юли 2013 г.

Печени картофи, поръсени с чесън и оцет




Това постно ястие  /или гарнитура/обикновено се прави с пържени картофи, но на нас ни по-харесва с печени.
Продукти
1 кг картофи
5 – 6 скилидки чесън
2 – 3 с. л. оцет
копър
сол
3 – 4 с. л. олио

Приготвяне
Картофите се измиват добре, обелват и нарязват с къдрав нож на резени.
Посоляват се и се поливат с олиото. Разбъркват се добре. Разпределят се равномерно в тавичка.



Покриват се с алуминиево фолио и се пекат на 200 градуса С докато поомекнат. 


Маха се фолиото и се запичат до златисто.
Обелените скилидки чесън се пасират и смесват с оцета, ситно нарязан копър  и сол на вкус. От тази смес се поръсват изпечените картофи, покриват се отново с фолиото и се оставят в изключената гореща фурна още 10 – 15 минути, за да се задушат и поемат вкуса и аромата на поръската.

Могат да се ползват като гарнитура или постно основно ястие.


И един студен таратор!

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

18 коментара:

  1. Ох, Тили, толкова красиво ги приготвяш тези ястия, толкова е уютно и вкусно! Прекрасен август!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Много се радвам ако ви е уютно и вкусно!
      Успешен месец август!

      Изтриване
  2. Ей сега Тили вече се убеждавам в единомислието ни.....Върна ме в детството,на село,при дядо..............Чудесна си!Прегръщам те,...толкова мило ми стана......

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз отдавна съм се убедила! Радвам че, че ти припомням милото детство!
      Миленче, прегръдки и от мен!

      Изтриване
  3. Как харесвам картофки с чесън и копър! Но ти пак ме изненада. Оцет- това е нещо ново за мен.Ще пробвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Натали, в нашия край много често картофите се поднасят по този начин. Надявам се да останете доволни!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Чудесни! Оцетът някакси ги омекотява и са прекрасни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче! Наистина са вкусни!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Не съм тествала картофки с копър,чесън и оцет,заинтригува ме,Инче,а и снимките така примамват да грабна вилицата!Благодаря за интересната рецепта!Поздрав с усмивка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, знаеш ли колко пъти се чудя дали да кача рецепти на подобни ястия! Обикновени, "селски", както ги наричат, но пък вкусни! Все ми се струва, че всички ги знаят и често пъти се отказвам. Но явно и те могат да заинтригуват! :)
      Благодаря ти и прекрасен нов месец!

      Изтриване
  6. Тили, така хубаво са се настанили тези картофки в тавичката! Не съм си помисляла да слагам оцет в печените картофи, но като даваш идея ще я пробвам :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Албенче! Когато пържиш или печеш картофки, опитай върху малко количество. Като се задушат имат невероятен аромат и вкус! Ще се радвам, ако ви допадне това предложение!
      Приятна вечер и на теб!

      Изтриване
  7. Тили, интересна рецепта. Аз приготвям запечени с чесън картофки, но не съм добавяла чесън. Ще опитам и твоя вариант.
    С поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ви харесат! Благодаря, Стас!
      Приятна вечер и отморяващи почивни дни!

      Изтриване
  8. Обичам картофи, приготвени по всякакъв начин. Идеята ти е интересна, Инче. Не съм правила по този начин, но ще пробвам! :) Много красиво си ги поднесла!
    Прегръдка и пожелание за прекрасни почивни дни!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, щом обичаш картофи, обезателно пробвай!
      Благодаря ти и весело прекарване на почивните дни!

      Изтриване
  9. Чудесно изглеждат, а таратора е задължителен. От опит знам, че оцета прави чудеса с картофите. Ще пробвам и в този вариант :).
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана, надявам се да ви допадне!
      Поздрави и приятна вечер!

      Изтриване