Страници

неделя, 8 септември 2013 г.

Сладко-кисел сос от сини сливи






Рецептата видях при Пепа Стоева http://pep-4o.blogspot.com/2012/08/blog-post_7.html  и Джемма http://djemmasvetlana.blogspot.com/2012/08/1-200-100-60-2-1.html
Имах вече опит с друг сливов сос,  който ще публикувам малко по-късно, така че ми беше интересно какво ще се получи.
За тези, които харесват сладко-кисело го препоръчвам!
Продукти
1 кг сини сливи 
200 мл вода 
100 мл ябълков оцет 
60 г кафява захар 
2 големи скилидки чесън 
1 с. л. канела 
2 щипки сладък червен пипер

Приготвяне
Измитите и почистени сливи  се нарязват на парченца, поставят се в съд за варене и се заливат с водата, ябълковия оцет, прибавя се захарта (използвах обикновена), подправките и счукания чесън.


 Вари се до омекване на сливите.
Омекналите сливи се смачкват /пасират/ през  гевгир, или се пасират с пасатор, за да се получи гладка смес. 


След като сместа стане хомогенна, отново се поставя да заври. 


 Горещият сос се насипва в сухи, затоплени бурканчета. Затваря се херметически с капачки.  Бурканите се обръщат надолу с капачките до пълното им изстиване.
Подходящ е за панирани меса, сирена и кашкавал.

Този дървен ръчен "пасатор" е спомен от майка ми и е на повече от 70 години, но наред с модерния пасатор, все още го използвам!



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

6 коментара:

  1. Страхотно сосче,Инче.Много ми допадат такива сладко-кисели сосчета с месо и сирена наистина се съчетават страхотно.Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Звучи много обещаващо, мисля, че ще е страхотно допълнение и към месо, и към разни други вкусотии. :)
    Поздрави, Тили!

    ОтговорИзтриване
  3. Тили, определено обичам сладко и солено, а щом и ти и Пепа го препоръчвате ще пробвам само да ми остане малко време!Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Великолепен сос, Тили! Ще е прекрасно допълнение за сирена, а и не само :)
    Сърдечен морски поздрав!

    ОтговорИзтриване
  5. Обичам сладко-кисели комбинации за сосове и ястия, така, че със сигурност ще ми хареса. Тили, пасатора е великолепен, много красив и автентичен! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Танче, Гери, Натали, Лети, Кате - радвам се че сосът ви харесва. До сега не съм използвала такъв сос и за пръв път правя.
    Кате, този дървен пасатор много работа е свършил! Сега по-рядко го ползвам, но все още влиза в употреба!
    Прегръдки на всички!

    ОтговорИзтриване