Страници

сряда, 8 януари 2014 г.

Плетена пита





Това беше Новогодишната ни пита . Начина на оформянето  ѝ се реши в последния момент, когато дъщерята ми даде изрезка от в-к „Лакомник”. Рецептата е на Виолета Матева. Едва след празниците открих рецептата на няколко места в Интернета, посочвам едно от тях като  източник .
При мен част от продуктите за тестото са други, но начинът на оформяне е същия.

1 ч. ч. = 200 мл
Продукти
1 кг брашно
42 г жива мая „Юве”/или 14 г суха мая/
2 яйца и 1 белтък
200 г заквасена сметана
1 ч. ч. кисело мляко
1 с. л. захар
1 с. л. сол
2 с. л. олио
олио /масло/за намазване на корите

За намазване на питата
1 жълтък
1 ч. л. прясно мляко
няколко капки олио
по желание – сусамово семе за поръсване

Приготвяне
Всички продукти трябва да са със стайна температура.
Брашното се пресява 3 пъти заедно със солта. Отделя се ¾ ч. ч. за доомесване на тестото.
Захарта се разтваря в киселото мляко.
Маята се размива в малко хладка вода/ съгласно упътването  специално за тази мая– без други добавки/. Не се чака да шупне. Ако се ползва суха мая, тя се пресява с брашното.
В средата на пресятото брашно се прави кладенче и се прибавят размитата мая, леко разбитите яйца и белтък, заквасената сметана, киселото мляко и олиото. Ако е необходимо, се добавя още малко хладка вода. Омесва се хубаво до получаването на еластично тесто. Оформя се на топка и се оставя покрито на топло да втаса до удвояване на обема.
Тестото се разделя на 3 или 4  равни части. Всяка част се измесва няколко пъти върху набрашнен плот, за да се оформи на топка и се разточва на кръг с диаметър малко по-голям от дъното на тавата, в която ще се пече. Кръговете се намазват с  олио или разтопено масло/най-горният не се маже/ и се поставят един върху друг.
В средата на най-горния кръг се поставя чаша с отвора надолу. /само се поставя, за ориентир. Не се натиска, както по-погрешка направих аз!/. От нея, в посока към външния край, с остър нож или резец се нарязва на 8 сектора. 


Всеки сектор се нарязва на още 3 сектора, които се сплитат, като краищата се подвиват леко и се подпъхват надолу, към плота. Получават се 8 плитки.

Питката се премества в намаслена или постлана с хартия за печене тава с диаметър  28 – 30 см.. /При пренасянето ще ви трябва помощник, или я оформете върху хартията за печене и тогава я пренесете/.
Така оформената питка се покрива с кърпа и се оставя на топло да втаса.
Втасалата питка се намазва един път с разбития с прясното мляко и олио жълтък. За по-голям блясък след няколко минути намазването се повтаря.
По желание може да се поръси със сусамово или друго семе.
Пече се в предварително загрята фурна на 180С. След първите 10 – 15 минути се намалява на 160 градуса С. Пече се докато се зачерви. Пробва се с дървено шишче за готовност.
Готовата, още гореща погача, се завива с кърпа, за да остане мека. Оставя се върху решетка, докато се охлади.


* За приготвянето на питата може да се ползва всяко изпитано тесто за питка. Тук е показан само начина на оформяне.


*Имам проблеми с фотоапарата – обективът му излиза когато на него му скимне, така че не мога да снимам когато и каквото аз искам! Някои сготвени неща така и не можах да снимам.  Когато реши да се покаже, снимам на невероятни места и при най-неподходяща светлина! Не можах да снимам оформената питка преди да втаса, но мисля че все пак става ясно! :)


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

23 коментара:

  1. Ех, тези пусти фотоапарати.., Пожелавам ти един закъснял Дядо Коледа да ти донесе нов скоро, Тили. :)
    А питката е чудесна, страшно красиво се е получила. :) Поздрави най-сърдечни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, два пъти вече опитвам да ти отговоря, - снощи и преди малко, но отговорът все изчезва!
      Радвам се че питата ти харесва! А що се отнася до фотоапарата, дано да се оправи, че не се надявам на Дядо Коледа!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Питката е страхотна Браво!!! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Тили, съвсем ясно става начина на оформяне, благодаря ти. И дори техниката не може да да скрие че питката ти е страхотна! Жалко за ястията които ще пропуснем, дано скоро проблема се разреши. И аз имах един фото апарат който снимаше когато той си реши.
    Сега работи, може би защото се сдобих с нов и стария прекрати стачката :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Натали! И аз се надявам проблемът да се реши в най-скоро време!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  4. Питката е страхотна!

    За много години! Пожелавам на теб и близките ти много здраве и късмет през новата година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лучия! За много години и на теб и близките ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Колко вкусно изглежда тази питка . Страхотна е за новата година :) Имам един въпрос : с многозърнесто брашно (типово) ли си я приготвила ? Прегръдки Иви

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иви, брашното се води бяло, ако се не лъжа, беше марка "Перса", на промоция от Кауфланд.
      Прегръдки!

      Изтриване
  6. Прекрасно начало на Новата година Тилия,
    сметанова питка, оригинално оформление и златист загар - вълшебна!
    Нека да е здрава, успешна и благодатна, с много радост и сбъднати мечти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря! Радвам се че питата ти харесва. А годината дано наистина е здрава и успешна!

      Изтриване
  7. Тили, май нещо не успя да се запише коментарът ми за Честита Нова Година и пожеланията за здраве и много нови интересни срещи с теб. Ако се повтарям, нека да е двойно здравето и късмета!
    Хубав ден, Тили! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Албенче!
      Нещо става с тези коментари. И аз снощи отговорих на Гери, пък отговора го няма!
      Приятна вечер!

      Изтриване
    2. Относно коментарите - явно проблемът е в самия блогър, защото и при мен се случи вече в няколко други блога, когато оставях коментар...

      Изтриване
  8. Много е красива питката, Инче! Със сметана в тестото съм сигурна, че е била неустоима на вкус, но на външен вид е приказна просто! Хубава да е Новата 2014 година! Да си здрава и много щастлива! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снеже, за много години! Живи и здрави да сме!
      А питата наистина беше вкусна!
      Прегръдка!

      Изтриване
  9. Ина,прекрасна пухкавелка си оформила,личи си чудесно,а и щом е с квасена сметана съм убедена,че е била невероятно вкусна!И моят апарат нещо ме разочарова напоследък и май е крайно време да ходи на доктор :) .Пожелавам усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, радвам се че ти харесва!
      Голяма мъка е да не може да се снима, когато и където трябва! Надявах се че тази седмица ще го отнесат и моя на доктор, но нещо се обърка работата, дано другата седмица се види накъде ще се върви!
      Приятни почивни дни!

      Изтриване
  10. Прекрасна погача, да си жива и здрава, да приготвяш още по-хубави неща!!!
    Прегръдки, Маги

    ОтговорИзтриване
  11. Отговори
    1. Надявам се в положителен смисъл! :)
      Поздрави!

      Изтриване