За внука - намазани обилно с шоколад и то бял! |
Палачинката
– лакомство за всеки сезон, предизвиква представата за смес от брашно, яйца,
прясно мляко. Поне така се приготвяше преди време.
Сега
вместо прясно мляко може да се ползва кисело мляко, газирана или обикновена
вода, срещала съм и с бира, вино; да не говорим че в сместа може да се добавя
какво ли не – ябълки, тиквички, тиква, сирене …; яйцата може да се прибавят
цели, или разделени, като белтъците се разбиват на сняг и се добавят последни в
сместа; плънката също е разнообразна – освен традиционната сладка плънка, може
със зеленчуци или плодове, сирене; поръсват се с пудра захар или се заливат с
някакъв сироп /топинг/; пържат се или се пекат на фурна…
И
аз ги правя по различен начин, в зависимост от продуктите, с които разполагам в
момента. Този вариант е с кисело мляко и вода.
Продукти
2
яйца
400
г кисело мляко
400
мл вода
1
ч.л. захар
1
с.л. олио
1
ч. л. сода за хляб
щипка
сол
брашно
Приготвяне
В
купа се смесва киселото мляко със содата. Прибавят се яйцата, захарта, олиото,солта и водата и с тел се разбърква добре. На части се
прибавя брашно, докато се получи течна смес с гъстотата на боза. Палачинковата
смес престоява покрита поне 30 минути.
Тиганът
се нагорещява и се намаслява леко. В него с черпак се сипва от приготвената
смес и се наклонява бързо на всички страни, за да се разнесе равномерно по
цялото дъно. След като се изпече от едната страна, с помощта на лопатка се
обръща да се изпече и от другата страна.
Покрити
остават меки и на другия ден.
Намазани
се завиват на рула, на пликчета, на фуниики.
*Използвам тиган с диаметър 22 см, черпак с вместимост
70 мл.
За мен - ненамазани, със сирене и нектар |