Страници

понеделник, 27 април 2015 г.

Пролетна чорба с рохко яйце и хляб




Рецептата първо ме заинтригува че е от манастир, където са се запазили простички, но вкусни и интересни рецепти, след това с добавката на хляб за сгъстяване  на чорбата, вместо ориз или фиде и рохкото яйце.

Продукти
500 г киселец, лапад, коприва или лобода
4 бр. моркови
1 парче или стрък целина
3- 4 стръка пресен лук
1 с.л. препечено брашно
3 с.л. олио
1 филия стар хляб
4 бр. рохки яйца
сол
За застройка:
1/3 ч.ч. кисело мляко
1-2 бр. яйца
магданоз, копър, джоджен

Морковите и целината се настъргват на ситно ренде. Лукът (и целината ако е  стрък) се нарязва на ситно.
Зеленчуците се задушават в олиото. Прибавя се ситно нарязаната зеленийка и след като и тя се задуши и спадне на обем, се добавя гореща вода. Посолява се и ври на умерен огън 10-тина минути, докато омекнат зеленчуците.
В дълбока чиния се изважда малко от супата и се накисва хляба. Аз предварително го препекох и стана по-вкусно. Като се разкисне се намачква добре и се връща в чорбата.
Прибавя се и размитото в малко студена вода препечено брашно. Ври още 5 минути и се отстранява от огъня.
Маха се капака от тенджерата и като леко поизстине, се застройва с предварително разбитите кисело мляко и яйца.
Яйцата не ги варих рохки, а ги направих забулени. Счупват  се от ниско в дълбок съд с вряща вода, подсолена с 0,5 ч. л. сол и подкиселена  с 1 с. л. оцет и се варят до побеляване на белтъка. (Тук искам да добавя – слагам яйцата едно по едно, като предварително с лъжица завихрям (завъртам) водата. Гледах това в „Мастър шеф” и реших да опитам. Наистина белтъкът не се разпръсква, а стои по-компактно около жълтъка). Врат от 2 – 5 минути, в зависимост колко твърди искаме да бъдат жълтъците. След като се забулят се изваждат с решетъчна лъжица.
При сервиране във всяка чиния с чорба се добавя по 1 яйце и се поръсва със ситно нарязана зелена подправка.



Рецептата е от Троянския манастир „Св. Богородица”.
  При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

18 коментара:

  1. Тили,
    и аз съм почитател на простичките, ефектни и много вкусни рецепти.В нашите манастири са се запазили много интересни, вкусни и полезни рецепти от старата ни българска традиционна кухня.Чудесна е рецептата, снимките и представянето, перфектна за този сезон.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, при мен такива простички ястия колкото щеш! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Какво му трябва на човек, една разкошна чорба като тази и нищо повече!
    Прекрасно предложение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня! Месоядните няма да я харесат, но "за всеки влак си има пътници"! :)
      Слънчев следобяд!

      Изтриване
  3. Няма как да не отбележа за пореден път, че си извор на идеи за вкусни ястия, Тили! Този път супата ми е позната (кой ли не я обича в разни варианти :)), но за хлябът вътре не бих се сетила! Аз си знам с брашно да сгъстявам и така все си го правя ...
    Поздравления, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бени! Аз за пръв път срещам така да се прибавя хляб за уплътнение на супата. Умно и практично - хем да се оползотвори стар хляб, хем ако няма, да се замести ориза и фидето!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Вкусно Тили , дори и за месоядно като мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това може само да ме радва, Кайти! :)
      Хубав ден!

      Изтриване
  5. Вкусно и наистина интригуващо и различно, Инче.
    Харесва ми и ще направя тия дни.
    Прегръдки и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Тили, обичам всички зелении с яйца!
    Рохки да са задължително!
    Чудесна идея !
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, те зелениите твърде много си вървят с яйцата!
      Прегръдка!

      Изтриване
  7. Каква хубава манджичка! Не съм опитвала такава.
    Наистина на места има рецепти, запазени през годините, които само чакат да бъдат открити. И трябва - истинско съкровище са!
    Чудесна се е получила в твое изпълнение, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, слабост са ми такива рецепти! И се мъча да ги запазя!
      Благодаря ти и всичко най-добро!

      Изтриване
  8. чудесна е наистина, Тилия- простичка, богата, пролетна! Ех, колко му трябва на човек! Поздрав и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Марта! Простичките ястия също са интересни и вкусни!
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Наистина различна, интересна, но пък сигурна съм и аз - много вкусна ще е тази чорбица, Ина! Страхотно поднесена от теб :) и тъй като в почивните дни съм при мама и тате - ще си я приготвя там :)
    Поздрави на теб и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепа! При мама и тати ще е още по-вкусна, особено с набрани, и то собственоръчно, пресни зелении!
      Хубави празници!

      Изтриване