Страници

четвъртък, 24 септември 2015 г.

Риба плакия




Продукти  - За 2 порции
0,5 кг риба
1 голяма глава лук
1 морков
парче глава (или стрък) целина
2 скилидки чесън
2- 3 с. л. олио
1 – 2 домата
0,5 лимон
сол
1 дафинов лист
1 – 2 зърна бахар
4- 5 зърна черен пипер
девисил
брашно
галета

Приготвяне
В сгорещеното олио се задушава нарязания на дребно лук, заедно с нарязаните на кубчета или настъргани морков и целина. Накрая се прибавя нарязания на филийки чесън.  Задушените зеленчуци се овкусяват със сол и се прибавят подправките – дафинов лист, бахар и черен пипер.
Изчистената, измита и подсушена риба се овкусява със сол и се поръсва с девисил (ако е голяма се нарязва на шайби). Овалва се в брашно.
В тавичка се поставя половината от задушените зеленчуци, отгоре се нарежда рибата и се покрива с останалата половина от зеленчуците.
Върху ястието се нареждат  последователно филийки домати и лимон. 


Отгоре се поръсва с галета, покрива се плътно с фолио, така че да се задуши и се пече около 20 минути в умерена фурна (180 градуса С). След това фолиото се отстранява и се пече още 10-тина минути.


Плакията се поднася изстинала, на стайна температура.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

14 коментара:

  1. Страхотно! Непременно ще пробвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче! Ако обичате риба ще ви допадне.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Такива рибни ястия са много добре дошли на нашата маса, Тили! Със сигурност ще я направя и даже си мисля още днес след работа да мина през рибния магазин.
    Поздрави, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се вече да си сготвила, Бени! Радвам се че идеята ти допада.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Тили,
    често приготвям плакия от риба.Това ястие е лесно, бързо и става много вкусно.Понякога към зеленчуците добавям грах и кисели краставички, но основата са лук, моркови, целина.Не овалвам рибата в брашно, поставям я нарязана на шайби или цяла.
    Чудесно ястие се е получило.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този път исках да го направя в оригинала, иначе и аз обичам да добавям още зеленчуци.
      Хубава вечер, Елена!

      Изтриване
  4. Страхотно ястие, Тили! С удоволствие ще си грабна малко от чинията, но тъй като не е много възможно, ще взема да си го приготвя у дома! Отдаван не съм готвила рибка и чаках вдъхновяваща рецепта! Благодаря ти, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, заповядай! Ще разменя с някои от твоите сладости! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Великолепно ястие,което до сега не съм сервирала на трапезата,а явно сме пропуснали едно много вкусно блюдо......Ще си взема забележка:)))!Благодаря за рецептата,Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, покрай твоите вкусотийки наистина си пропуснала, но имаш време!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Merhabalar, çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване