Страници

неделя, 29 ноември 2015 г.

Кокосови сладки (с белтъци)





Чудех се какво да приготвя с 5 белтъка. Това предложение ми се стори най-лесно. Кокосовите стърготини бяха доста едро смлени, но напълно подходящи за тези сладки.
Докато са топли са меки, като изстинат стават твърди, а като престоят напълно изстинали в найлонов плик стават перфектни!

Продукти 
5 белтъка
щипка сол
1 ч. ч. захар
200 г кокосови стърготини
3 с. л. нишесте
1 ванилия

Приготвяне
Дъното на тавата се покрива с хартия за печене.
В подходящ съд се смесват кокосовите стърготини, нишестето и ванилията.
Белтъците заедно с щипката сол се разбиват на пухкава пяна.
Постепенно се прибавя захарта, като разбиването продължава.
Добавя се сухата смес и внимателно се разбърква с шпатула, докато стане еднородна смес.
С чаена лъжичка се загребва от сместа и се оформя на купчинки, на малко разстояние една от друга, върху хартията за печене.
Може и да се шприцоват с накрайник с форма на звездичка (някаква съществена разлика във външния вид няма, след като се изпекат).
Докато взема фотоапарата, някой зад гърба ми се почерпи! :)

Фурната предварително се загрява на 150 градуса С. Пекат се около 30 минути, докато леко се зачервят.


* От това количество продукти се получиха към 50 сладки.
* Използвах тавата към печката, с размери 35/35 см.
* Една част от сместа оцветих с малко какао и придобиха много приятен кремав цвят.

* По моя вкус бих намалила захарта, но на другите се хареса!

1. ч. ч. = 200 мл




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

10 коментара:

  1. Ех, че бързо и лесно! Обичам такива рецепти! Хубава седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Затова и използвах тази рецепта,!
      Слънчев ден, Траянче! (поне при нас днес е такъв)

      Изтриване
  2. Тили,
    това са тип целувки с кокосови стърготини и какао.Интересна идея.И тиквените ти предложения са интересни.Използвам и аз така тенджерата под налягане - за варене на пара.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, така е. Малко са по-груби от целувките, заради кокосовите стърготини.
      А тенджерата под налягане почти всекидневно я използваме.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Вкусотия! Много обичам всякави десерти с кокос! Чудесна рецепта, Тили! прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Бързи и много вкусни сладки, Инче! :) Много ги харесват, че са различни от обикновените целувки, защото са с кокос. :)
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, ако стърготините са по-нежни и сладките ще са по-нежни.Но и така с удоволствие се изядоха!
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Правила съм подобни и са много вкусни:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, и аз харесах едни като тези, но с брашно. При следващото събиране на белтъци ще ги пробвам.
      Лека вечер!

      Изтриване