Страници

неделя, 15 ноември 2015 г.

Плодов сладкиш с бисквитена основа





Този сладкиш е доста стар и известен, но приготвян с ябълки. Подсетих се за него, докато ровех из старите книги и реших да го направя със смес от ябълки, круши и малко дюля, които му придадоха невероятен вкус и аромат.


Продукти 
бисквити – около 130 г
50 г масло
2 ябълки, 2 круши, парче дюля
2 – 3 с. л. захар
¾ ч. ч. едро нарязани орехови ядки
1 ч. л. канела

За тестото
4 яйца
1 ч. ч. захар
1,5 ч.ч. брашно  (200 г)
1 ч. л. бакпулвер
1 ванилия

Приготвяне
Маслото се разтопява в тавичката (размер 27/17 см). 
Нареждат се един ред бисквити. Може да се ползват чаени или обикновени, но от по-тънките. 

Върху тях се разпределя смес от обелените и нарязани на тънки резени или кубчета ябълки и круши и настърганата на едро ренде  дюля. Поръсва се с канелата и захарта. Отгоре се разпределят ореховите ядки. 



Яйцата и захарта се разбиват до побеляване и се прибавя ванилията. Смесват се с брашното, разбърква се и с тази смес се заливат плодовете.


Сладкишът се пече в предварително загрята умерена фурна – 180 градуса С.


Поднася се изстинал.



 И една снимка от преди няколко години.

1 ч. ч. = 200 мл


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

32 коментара:

  1. Инче, наистина стар, но много вкусен сладкиш :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, изпитан във времето!
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Тили, чудесно изглежда! И каква хрупкава коричка само... :)
    И сладкишът, и омлетът са страхотни!
    А иначе аз веднъж правих този сладкиш, но не сполучих и никак не бях доволна. Като гледам твоят колко е апетитен, ще му дам втори шанс, но по твоята рецепта. Благодаря!
    Хубава вечер. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, определено му дай шанс! До сега съм го приготвяла с ябълки, сега ми хрумна да разнообразя.
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  4. Какво да каже човек за този вкусотия, несравнима класика! Следващия път ще го приготвя точно така, защото моята рецепта е малко по различна.
    Хубава нова седмица, Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е класика и затова отново и отново се приготвя!
      Спокойна седмица и на теб, Танче!

      Изтриване
  5. Голямо изкушение си направила, Инче!
    Любим сладкиш, но непременно ще пробвам и твоята рецепта.
    Поздрави и усмихната нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  6. ех Тилииии, колко мило ми сатна като видях сладкиша ти! Един от първите, който правех, като се омъжих, каза ми го моя близка и толкова много се харесваше и точно с ябълки.
    Чудесен е твоят, такава прекрасна фотосесия си му направила :) Съблазняваш с него и ще пробвам тази зима, тъкмо има много круши.
    Поздрави на теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, приятно е човек да се върне назад в годините с приятни спомени и да си спомни младините!
      Радвам се че те подсещам за него.
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. От този сладкиш мога да си хапвам без да спирам! Ама твоят е толкова изкусителен Инче!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, наистина трудно се спира! Благодаря ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Много ми е любим този сладкиш Тили. Правя го дори в два варианта и шоколадов :)) Твоят е много пухкав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, сега ще те посетя да видя и твоите варианти. Не се съмнявам, че си предложила нещо изкусително!
      Хубав ден!

      Изтриване
  9. Чудесна идея за наближаващият празник на християнското семейство!!!! Благодаря от сърце! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че съм подхвърлила подходяща идея за допълване на менюто! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  10. О да, един от любимите сладкиши вкъщи, макар че съм го правила само с ябълки :)

    ОтговорИзтриване
  11. Великолепен сладкиш,доказателство за това,че всичко ново е доброто старо:)!Прегръдки ,Тили!Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С малко промяна и става ново! :)
      Прегръдки и успешен понеделник, Миленка!

      Изтриване
  12. Изглежда страхотно, Ина! Браво!

    ОтговорИзтриване
  13. И рулото и този сладкиш ще опитам, Тили! Но нали знаеш, десертите са ми в кръвта, пък особено такива стари, златни рецепти! Отново прекрасно предложение и чудесни снимки! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всеки си има някаква слабост, Люси!
      А старите книги, списания и тетрадки са извор на вкусни идеи.
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  14. Инче, прекрасен е този сладкиш, ще го приготвя непременно!
    Прегръдки и благодаря за споделената рецепта, тези идеи от старите тефтери са ми любими!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Креми, пълни са с интересни рецепти. Непрекъснато откривам нещо забравено или неизвестно и интересно.
      Прегръдка!

      Изтриване
  15. Инче, прекрасен сладкиш! Като видя орехи в сладкиш и знам, че е мой тип :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи сме с еднакъв вкус, Зори! :)
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  16. Тили, и това няма да пропусна:), правила съм нещо подобно с ябълки, но сега ще направя и с дюли в добавка, круши нямам, пък и тях ги хапвам така.
    Ама много рецепти си пуснала...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, дюлята настържи на едрото ренде. На парчета (като ябълките или крушите) не става така добре, а и да не е много, защото ще доминира. Но това си е и въпрос на вкус, естествено! :)
      Рецепти има, време нямам! :)

      Изтриване
  17. А колко време се пече сладкиша? Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване