Страници

неделя, 15 януари 2017 г.

Питки „Ветропоказател”





Меки и много пухкави питки. Могат да се направят без плънка, както и със сладка или солена плънка.

Продукти
1 яйце
1 чаша топло мляко
1 чаена чаша топла вода
¼ чаша растително масло
7 г суха мая 
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжичка сол
4,5 – 5 ч. ч. брашно 

жълтък за намазване

Приготвяне
В последователността, както са показани продуктите (без брашното), се поставят в по-голяма купа. Смесват  се с ръка, като се разбъркват с въртеливи движения.
 На части се прибавя брашното и се размесва с ръка. Получава се меко, гладко тесто.
Покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса 35 – 40 минути.
Втасалото тесто се прехвърля върху леко набрашнен плот, премесва се  и се разделя на 18 еднакви парчета, които се оформят на топки.
Всяка топка се разточва на кръг с диаметър около една педя (20 см) и на единия край се поставя ред от плънката. Подгъва се тестото от двата края върху плънката, за да не изтече и след това се навива на руло до половината на кръга.



Останалата половина от кръга се разрязва с остър нож на ленти. Всяка лента се усуква в една и съща посока по 1 път и се увива върху рулото, като края ѝ се подпъхва под него. Съединяват се двата края на рулото и се оформя питка.


Оформените питки се поставят на разстояние една от друга в тава, постлана с хартия за печене и се оставят 15 минути да втасат. След това се намазват с жълтък, разбит с малко прясно мляко или олио. 

Пекат се в предварително загрята умерена фурна – 180 градуса С, за 30 – 35 минути, до златисто.



1 ч. ч. = 200 мл

  При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара:

  1. Чудесни и много красиво оформени тестени изделия Тили.Ще ги изпробвам задължително.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Елена! Оформлението наистина е интересно.
      Поздрави!

      Изтриване