Страници

неделя, 5 февруари 2017 г.

Яйла – супа с ориз и кисело мляко (Yayla Çorbası)



Още една популярна и вкусна супа от турската кухня. Леко креместа от ориза, с фина кисела нишка от киселото мляко и джоджен, запържен в масло, който придава на супата страхотен вкус.
Някъде четох че я наричат „Супа за болни”. Стига да не я консумират в такова количество, както направих аз – толкова ми хареса! :)


Продукти
6 чаши вода (1,2 л) или пилешки бульон
1 к. ч. ориз – 80 г

1 ч. ч.  кисело мляко
по желание – 0,5 ч. ч. прясно мляко
1 жълтък
1 с. л. препечено брашно

2  с. л. краве масло
1 ч. л. джоджен

1 ч. л. червен пипер  (или подправка на  Maggi  "Всичко в едно")


сол

Приготвяне
Измитият ориз се добавя към врящата вода. След като поомекне се посолява. Ври до готовност и се маха от огъня.
В това време се подготвя застройката. В по-дълбок съд се разбива с тел жълтъка . Прибавя се брашното, киселото и прясното мляко. Разбърква се до гладка, еднородна смес.
На тънка струйка и при непрекъснато разбъркване с телта, се добавят около 2 черпака от горещата оризова вода (така нареченото  „темпериране”), за да не се пресече застройката. Получената смес внимателно, при непрекъснато разбъркване, се сипва  към оризената вода.
Супата се поставя на огъня да заври, като се разбърква. Пробва се на сол. Ври на тих огън около 5 минути.
В разтопеното масло за 10 – 15 секунди се запържва джоджена, прибавя се червения пипер (може и лют, за по-пикантен вкус) , разбърква се и веднага се маха от огъня.
Тази запръжка се изсипва в супата или от нея се прибавя към всяка сервирана порция.
По желание супата се овкусява с малко лимонов сок.


1 ч. ч. = 200 мл
1 к. ч. = 80 мл

Адаптирано от източник

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

12 коментара:

  1. Много интересна супа, Ина, тъкмо за студените дни :) И красиво гарнирана с кавърдисаното масло накрая, харесвам такива заливки :)
    Поздрави и спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепа! Тъкмо тази запръжка дава интересния вкус и е завършека на супата.
      Лека вечер!

      Изтриване
  2. Много интересна, лесна и красива супа Тили.Ще я изпробвам в студеното време.Чудна е, а джодженът и придава страхотен аромат.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, освен че е вкусна се приготвя много бързо - докато се свари оризът се прави застройката и запръжката.
      Хубава вечер!

      Изтриване
  3. Отговори
    1. Зори, и на мен ми стана любима! :)
      Приятна вечер!

      Изтриване
  4. Много интересна супичка, Инче! Не съм срещала досега рецептата, но изглежда много апетитна, ще я опитам задължително. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, и за мен беше нещо ново и интересно. Обезателно я приготви! :)
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  5. Лесна и вкусна,перфектната,сгряваща супа!Поздрави,Тили!

    ОтговорИзтриване
  6. Така хубаво си я описала, ще направя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, провокирах те! :) Ще останеш доволна.
      Поздрави!

      Изтриване