Страници

събота, 30 юни 2018 г.

Лобода (лапад) с картофи




Ястията със зелении май са преобладаващи при мен. Какво да правя, като  ги харесвам и все намирам какво да сготвя с тях или да ги прибавя като съставка към някое ястие!
Оригиналната рецепта е с лапад, но сега лапад вече няма и използвах любимата ми лобода. Не се съмнявам, че ще е вкусно и със спанак.

Продукти за 2 порции
150 г лобода (лапад или друга сезонна зеленийка)
250 г картофи
1 глава кромид лук (50 г) или пресен
1 стрък пресен чесън или 2-3 скилидки
1 морков ( 50 г)
1 ч. л. настърган корен целина
1 с. л. доматено пюре или лютеница
2 -3 с. л. олио
сол

зелена подправка за поръсване – джоджен; копър; магданоз;естрагон;

Приготвяне
Ситно нарязаният лук, рендосаниятк на едро ренде морков, целината и чесъна (ако е на скилидки – нарязан на филийки) се задушават под капак в сгорещеното олио. Прибавят се обелените и нарязани на кубчета картофи, 400 мл гореща вода и сол.
След като картофите се сварят, се добавят нарязаната лобода и доматеното пюре (лютеница), разтворено в малко вода. В оригиналната рецепта има брашно. Аз прибавих 1 ч. л. препечено брашно към доматеното пюре, но без него е по-добре, особено ако картофите са от сорт, който хубаво се разварява.
Ястието ври още 5 минути.
При сервиране се поръсва със ситно нарязана зелена подправка.



Приятен апетит!



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Няма коментари:

Публикуване на коментар