Страници

събота, 24 ноември 2018 г.

Постна чорба от боб-леща (зрял боб „Черно око“)



Чорбите със зрял боб, зелен боб, леща или тази - с боб-леща ги предпочитаме така – постни, без запръжка. И както винаги при мен, има различни варианти, които са в зависимост от сезона и наличието на пресни, сушени или консервирани продукти и тях ги посочвам в скоби.
Боб-лещата ни е домашно производство и естествено предпочитана за употреба. Видът ѝ е на зрял боб, вкусът клони към леща, по-бързо увира, няма страничните последствия на зрелия боб. J

Продукти 
250 г боб-леща
1 глава лук (пресен лук, праз лук)
1 морков
1 прясна чушка   (през зимата сушена или печена - сушената чушка се слага да ври заедно с боба. Накрая,след като е сварена, се изстисква месестата част, която се връща в боба; печената се добавя заедно с домата)
по желание целина - парче корен или зелена дръжка
1 домат  (домат от консерва)
2 – 3 скилидки чесън (стрък пресен)
стрък суха чубрица и съцветие сух копър (или пресни стръкове)
сол
2 с.л. олио
пресни подправки – копър; магданоз; джоджен;чубрица;

Приготвяне
Почистената и измита боб-леща се накисва за една нощ в студена вода. Сменя се водата с нова и се вари на умерен огън заедно със сухите подправки. (за по-бързо използвам тенджерата под налягане). Когато е почти сварена, се отстраняват сухите подправки (те са си пуснали аромата и вкуса) и се добавят олиото, нарязаните лук, морков, чушка, целина, сол и олио.
След като зеленчуците се сварят се прибавят обеленият и нарязан на дребно (или рендосан на едро ренде) домат, нарязаният чесън. Ври още 5-10 минути.
Отстранява се от огъня и се поръсва с избраната ситно нарязана зелена подправка. 

Приятен апетит!


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

6 коментара:

  1. Много вкусно изглежда, Тили! Да ви е вкусно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи. Наистина е вкусно.
      Приятна вечер!

      Изтриване
  2. Тили,
    много вкусна е боб - лещата, засявали сме я и ние.Но скоро не съм засявала.Аз лично повече харесвам боб - леща отколкото боб - соя.Чудесна е за зимния сезон.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, на кое казваш "боб-соя"? За пръв път чувам и ми е много интересно.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Изглежда много, ама много вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, не само изглежда, но си е и наистина много вкусно! :)
      поздрави

      Изтриване