Страници

петък, 15 март 2019 г.

Бирено пиле


Стара рецепта,  от 80-те години на миналия век, когато се появиха бройлерите на пазара.
Тази рецепта ме накара да се замисля как се изменят през годините начините на приготвяне на ястията – появата на нови съдове и уреди; подправки; обогатяването им с добавянето на още продукти; по онова време пилетата се продаваха цели, сега има всякакви разфасовки;  и пр.
Рецептата е съвсем простичка и лесна и я давам в първият ѝ вид. След това допълвам как съм я приготвила сега.
Продукти
1 пиле (около 800 г)
125 г масло (по онова време беше „или маргарин“)
250 мл бира
сол
черен пипер
червен пипер

Приготвяне
Измитото пиле се нарязва на порции, поръсва се със сол, черен и червен пипер и се нарежда в тавичка. Върху него се слагат парченца масло и се залива с бирата. Пече се в гореща фурна до зачервяване.

И последния вариант, който приготвих:


Продукти за 2 порции
2 пилешки бутчета с подбедрицата – около 500 г
50 г масло
250 мл бира
марината – Унисос (може соев сос или сол), горчица, мед

400 г картофи
сол
естрагон (тарос)
малка глава кромид лук
2-3 скилидки чесън

плик за печене

Приготвяне
Бутчетата намазах с горчица, мед и Унисос и оставих да се мариноват покрити за около час в хладилника.
След това ги сложих в плик за печене, плюс  главата лук, нарязана на осминки; скилидките чесън;  картофите, нарязани на кубчета, леко посолени и овкусени с малко естрагон; бирата и маслото.
Пликът поставих в тавичка, като отгоре с игла направих няколко дупки, за да не се спука при печенето.
Фурна загрята на 200 градуса С, горен и долен реотан, с вентилатор. След като течността в плика завря, намалих на 180 градуса и изключих вентилатора. Пече се до зачервяване на месото и картофите.
Вкусотия! Особено сосчето, което ми е любимо. J

Ако нямате  плик за печене, продуктите се поставят в тавичката, която може да се покрие с алуминиево фолио; или се използва съд с капак (от огнеупорно стъкло или керамичен), но тогава той се поставя в студена фурна.




Приятен апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Тили, припомняш ми едно любимо ястие :)
    Пилетата бяха наистина цели, но и имаха вкус!
    В скоро време ще се възползвам от рецептата ти.
    Прегъдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, то всичко имаше друг вкус - месото, млякото и млечните продукти, хляба, зеленчуците и какво ли не!
      Радвам се че съм припомнила нещо така вкусно!
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  2. Това си беше празнична рецепта:)

    ОтговорИзтриване