Страници

сряда, 6 април 2022 г.

Сладкиш с грис „4 чаши“





Лесен за приготвяне сладкиш. Може да се използва миксер или тел за разбиване.

 

Продукти

2 бр. яйца

щипка сол

1 ч. ч. захар (180 г)

1 ванилия

    1 ч. ч. кисело мляко (200 г)

1 ч. ч. грис  (150 г)

1 ч. ч. брашно  (125-130 г)

1 ч. л. бакпулвер

    0,5 ч. ч. олио (100 мл)

плодове 1 ч. ч. или 50 г конфитюр

пудра захар за поръсване

 

1 ч. ч. е с обем 200 мл

Тава за печене 27 см/16 см/4,5 см

 

Приготвяне

Разбиват се яйцата колкото да се съединят жълтъците и белтъците. Прибавя се солта и захарта. Разбърква се, не да стане на крем, просто да се обединят и захарта да започне да се топи.

След това се прибавя ванилията и киселото мляко и отново се разбърква.

Добавя се грисът и брашното, пресято с бакпулвера. Разбърква се с шпатула.

Накрая се добавя олиото.

Всички съставки се разбъркват хубаво до получаването на еднородна смес, която се оставя покрита да престои поне половин час, за да набъбне грисът.

Дъното и стените на тавата се намазват с олио. Изсипва се сместа. Нареждат се плодове (например череши, вишни или други) или с чаена лъжичка се разпределя конфитюра. Леко се притискат отгоре да потънат малко в сместа.




Сладкишът се пече в предварително загрята фурна, на 180 градуса С, за около 40-45 минути.

След като изстине може да се поръси с пудра захар.

 




Приятен апетит!

 

 Източник                         

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Няма коментари:

Публикуване на коментар