Това са най-често приготвяните мекици у дома.
Обикновено приготвям тестото късно вечерта, оставям покрито на хладно и
сутринта пържа.
Продукти
400 г кисело
мляко
1 пълна ч. л. сода бикарбонат
1 равна ч. л. сол
около 50 мл хладка вода
1 – 2 бр. яйца
1 с. л. олио
около 650 – 700 г брашно
1 с. л. олио за намазване на тестото и купата, в която
ще стои
олио за пържене
дълбок съд с d 16-18 см
Приготвяне
Продуктите е желателно да са на стайна температура.
Приготвя се тесен дълбок съд, с диаметър 16-18 см.
Налива се около 2-3 пръста олио. Така при пърженето мекиците плуват в олиото, като
не се опират в дъното и стават пухкави.
Брашното се пресява 1 – 2 пъти.
В купа се разбърква с кухненска тел киселото мляко и
содата докато шупне. Прибавя се водата, с която е изплакната кофичката от млякото,
яйцето, солта и олиото и се разбърква. Постепенно, на няколко пъти се добавя
брашно. Като стане трудно да се
разбърква с телта, се продължава с лъжица или шпатула, след което се прехвърля
върху набрашнен плот и с постепенно добавяне на още брашно се омесва меко, леко
лепнещо тесто.
Прехвърля се в намаслена купа, като отгоре също се намаслява.
Покрива се със стреч фолио, найлон или кърпа и се оставя да почива поне 30
минути. За мен е най-удобно да го приготвя късно вечерта и на сутринта да
пържа.
На сутринта отпочиналото тесто се разделя на 2-3 части, разточва се върху
намаслен плот на кора с дебелина около
0,5 см. и се изрязват форми по желание – кръгли с чаша; на ленти и след
това на квадрати; на правоъгълници; на ромбове.
Или с намаслена супена лъжица се гребва от него и с намазнени ръце се разтяга
и оформя на кръг.
Загрява
се олиото, като температурата трябва да е умерена – ако е много силна и олиото
е много горещо, мекиците ще се
изпържат бързо, отвън ще изгорят, а вътре ще останат сурови. Ако пък не е
загрято добре, то мекиците ще поемат много мазнина. Правя
проба, като пускам малко парченце тесто в загрятото олио - то трябва да изплува на повърхността, което
показва че олиото е загрято добре.
Мекиците се пържат до златисто по 1 бр., ако са разтегнати на ръка или по няколко, ако са изрязани на формички, но трябва да има свободно място между тях, за да ги облее горещото олио от всички страни и равномерно да ги опържи.
Изпържените
мекици се изваждат с щипка, вилица или решетъчна лъжица. Отцеждат се и поставят
върху кухненска хартия или салфетка да
поеме излишната мазнина.
Поднасят се поръсени с пудра захар; или с мед; сладко;
конфитюр; плод; сирене или с айрян; плодов сок; компот и пр., както ви харесва. Единият ми внук например ги обича с домати и
сирене!
Приятен апетит!
Чудесни мекици, Инче!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Дани! :)
ИзтриванеСпомени за отминали времена навяват тези мекички, прекрасни са...
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси! :)
ИзтриванеМмм, добре че са бабите да пържат мекици :) Много обичам, но се въздържам от тесто, защотомного се лепят.
ОтговорИзтриванеМного се радвам да те видя пак, не беше писала година и се притесних.
Гери, като се консумират в по-малко количество не се лепят. Само че трудно се издържа! :)
ИзтриванеНатиснаха ме здравословни проблеми, иначе папките ми са пълни с необработени рецепти и снимки.