Страници

събота, 10 февруари 2024 г.

Баница със смачкани на топка кори




Правила съм подобна баница със  смачкани на топка кори, но наредени по друг начин.

Получи са много мека и пухкава баница.



Продукти :

500 г кори за баница

250 – 350 г сирене

80 мл олио

 

За заливка :

4 яйца

200 мл газирана вода

200 мл прясно мляко

при нужда сол

 

    Емайлирана тава 32 см/17-18  см.

    Кори за баница „Фамилия“ – 17 бр – по 4 броя и ¼ на ред (8 и ½ бр. на пласт).

 


Приготвяне :

Понеже ползвах кори за баница „Фамилия“, които са 17 бр, ги разпределих по 4 бр и ¼ на ред (т. е. – по 8 и ½ бр на пласт).

Количеството на сиренето е според  вкуса на семейството.

 

Заливката се приготвя като се смесят леко разбитите яйца и прясното мляко. Газираната вода прибавям непосредствено преди да залея баницата.

Пакета кори се разтваря  и се взима 1 кора, смачква  се на рехава топка и се поставя в леко намаслената тава. Така се нареждат и останалите кори от половин пакет.



Върху този пласт кори се поръсва с половината натрошено сирене  и олио.



 Отгоре се нарежда втори пласт намачкани кори, сирене и олио.





Залива се равномерно със заливката 



и се пече в предварително загрята на 180 градуса С фурна до готовност.

 


Печенето съобразете с вашата фурна. При мен предварително загрявам на 190-200 градуса С и след като поставя тавата с баницата, намалявам на 180 градуса С. При 5 нива  на фурната използвам 2-ро ниво от долу-нагоре.

 Тавата с изпечената баница се обръща с дъното нагоре, като краищата й се закрепват върху дъното на 3-4 купички  (чаши) и се покрива с кърпа за 20-30 минути (така става по-пухкава и мека), след което се сервира.

 





 Източник

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!