Правила
съм подобна баница със смачкани на топка
кори, но наредени по друг начин.
Получи
са много мека и пухкава баница.
Продукти :
500 г
кори за баница
250 –
350 г сирене
80 мл олио
За заливка :
4 яйца
200 мл
газирана вода
200 мл
прясно мляко
при
нужда сол
Емайлирана
тава 32 см/17-18 см.
Кори за баница „Фамилия“ – 17 бр – по 4
броя и ¼ на ред (8 и ½ бр. на пласт).
Приготвяне :
Понеже
ползвах кори за баница „Фамилия“, които са 17 бр, ги разпределих по 4 бр и ¼ на
ред (т. е. – по 8 и ½ бр на пласт).
Количеството
на сиренето е според вкуса на
семейството.
Заливката
се приготвя като се смесят леко разбитите яйца и прясното мляко. Газираната
вода прибавям непосредствено преди да залея баницата.
Пакета
кори се разтваря и се взима 1 кора, смачква
се на рехава топка и се поставя в леко намаслената
тава. Така се нареждат и останалите кори от половин пакет.
Отгоре се нарежда втори пласт намачкани
кори, сирене и олио.
Залива се равномерно със заливката
и се пече в предварително загрята на 180 градуса С
фурна до готовност.
Печенето
съобразете с вашата фурна. При мен предварително загрявам на 190-200 градуса С
и след като поставя тавата с баницата, намалявам на 180 градуса С. При 5
нива на фурната използвам 2-ро ниво от
долу-нагоре.
Тавата с изпечената баница се обръща с дъното нагоре, като краищата й се закрепват върху дъното на 3-4 купички (чаши) и се покрива с кърпа за 20-30 минути (така става по-пухкава и мека), след което се сервира.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Чудна баница стана, мека, пухкава, въздушна. Ползвах кори на Лидл, които са 20 броя. Благодаря за подробните обяснения с текст и снимки. Препоръчвам точно тази рецепта за баница с кори на топка, защото е изпробвана.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че този начин на приготвяне на баница Ви е допаднал и сте останали доволни. :)
ИзтриванеI'm thankful for the positive change your blog has brought into my life.
ОтговорИзтриване