Страници

събота, 7 юли 2012 г.

Настъргани тиквички на фурна


Изпечени във формички за мъфини

 

Продукти

·         1 кг тиквички
·         2 яйца
·         1 глава лук /или стръкове пресен/
·         3-4 скилидки чесън /или пресен/
·         1 филия стар хляб / галета/
·         2 - 3 с.л. брашно
·         150 г сирене - по желание
·         сол, копър
·         олио, масло или маргарин

Приготвяне

Тиквичките се настъргват на  ренде. Оставят се да се изцедят хубаво (както за кюфтета). Изстискват се добре и се смесват със ситно нарязаните лук и чесън, яйцата, трохите от хляба, сол, ситно нарязан копър и по желание сирене. Добавя се брашното.


Сместа се разпределя равномерно в намаслена с олио тава. Отгоре се слагат парченца масло или маргарин. За по-хрупкава коричка може да се поръси с малко галета.

Запича се в силна фурна.
Сервира се с млечно-чеснов сос или салата. 



* Ако се изрежат с кръгла форма имитират печени кюфтета от тиквички.
* Идеи - вместо с масло да се намаже с майонеза;
-         да се поръси с кашкавал;

-         в тавичката да се сложи половината от сместа, отгоре да се поръси със сиренето и да се завърши с другата половина от сместа;
-         в сместа може да се прибави 200 г сварен зелен грах /или от консерва/

 Много оригинални стават, ако се изпекат във форми за мъфини




Изпечени във формички за мъфини и още горещи, поръсени със ситно рендосан кашкавал.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

http://www.mycookingcreations.com/2012/07/e-il-tempo-di-zucchini-e-melanzane-la.html?showComment=1344805376746#c4302040399773347424

2 коментара:

  1. Много хубава идея! И двете сме на една вълна!:) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Дани! То в сезон на тиквички едва ли има кухня, в която да не се готвят по най-различни начини:)Прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване