Страници

вторник, 12 февруари 2013 г.

Хляб с различни брашна







Този хляб не е  красив и пухкав, а засищаш и от него се яде по-малко! :)
Често си меся хляб. Наскоро  купих ленено и нахутено брашно.
Три пъти правя  хлябове в съчетание с други брашна, които имам, по малко различни начини, но резултатът е един и същ  - хлябът е вкусен, плътен, изключително хранителен и засищащ, здравословен, мек, издържащ няколко дни без да мухляса като купешките!

Продукти  /ч. ч. от 200 мл = 125 г брашно/

2 ч. ч. бяло брашно
по 0.5 ч. ч. царевично, черно, ленено и нахутено брашна /общо 2 ч. ч./
7 г суха мая (за 500 г брашно)
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
2 с. л. олио
около 300 мл хладка вода

Приготвяне

Много добре се смесват брашната, сухата мая, солта и захарта .
Добавя се олиото и постепенно водата. Сместа се разбърква с лъжица или с бъркалките за тесто на миксера.
Първият път използвах миксера. 
Тестото сложих върху леко набрашнен плот и няколко пъти премесих все едно че се оформя плик. Тестото сравнително трудно се меси – лепкаво е, но и не трябва да се добавя още брашно, защото става твърдо.
 След това оставих тестото да втаса в намаслената тавичка. След като втаса, цепнах на кръст и сложих в незагрята фурна.

Вторият път го приготвих като 5-минутно хлебче по Йоли. Сместа изсипах направо във форма, върху хартия за печене,  да втаса.
Дали нещо не го изпекох  или поради това, че не го месих, но се получи малко по-твърд.

Третият път – отново използвах миксера. 
Тестото го месих по обикновения начин няколко минути върху плота.

И в трите случая слагам втасалото тесто в незагрята фурна. Пека на 170 – 180 градуса С. Пробвам дали е готово с дървено шишче. Готовият хляб горещ намазвам с малко зехтин и оставям да изстине върху решетка.
След като напълно изстине, съхранявам в книжен плик.
Запазва се мека коричка и вътрешност. Престоял, в следващите дни, е леко ронлив .
 
Това не е много здравословно, но е вкусно!

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

20 коментара:

  1. Изглежда много хубаво, Тили. И щом ти харесва да правиш хляб, а пък на нас със сигурност ни харесва резултата, създай една уютна пекарна и чакай да видиш как ще дойдем бързо-бързо.
    Чудесен хляб, поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не са красиви, но пък са полезни :)
      Заповядайте, много ще се радвам!
      Благодаря, Гергана!
      Хубав ден!

      Изтриване
  2. Чудесен хляб, особено в комбинация със сланинка:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче!
      Имах това съмнение, че тази комбинация най ще се хареса!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Много ми харесва последната снимка, на нездравословно предложената филия хляб :)
    Всички хлебчета са чудни, Ина! Много хубаво правиш, че сама си ги месиш, поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, знам че тази най-ще ти допадне :)
      Трудно намирам свестен хляб, да не мухлясва още на втория ден! Затова от време на време си меся подобен хляб. А белите питки са по празниците ! :)))
      Приятна вечер!

      Изтриване
  4. О,Тили този хляб е великолепен! Майсторка си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря за милите думи!
      Хубав и успешен ден!

      Изтриване
  5. Тили, много ми харесват предложенията ти, нищо не може да се сравни с домашния хляб! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иглика! Радвам се че предложенията ми ти допадат!
      Наистина вкусът на домашно приготвения хляб е неповторим!
      Прекрасен ден!

      Изтриване
  6. Друго си е домашния хляб,няма две мнения по въпроса!
    Всички твои версии ми харесват,Тили,както и добавката на различни натурални брашна!
    И аз отскоро боравя с миксера за по-бързо благодарение на Вени и машината ми така стои.
    Усмихната и успешна сряда пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси!
      Радвам се че ти допадат!
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. Обичам вкуса на всички черни хлябове, но поради нехаресването от страна на домашните не правя такъв. Замириса ми на село при теб, Инче! Вкусно и здравословно! Поздрави и красив утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти , Снеже!
    На село се правят много вкусни неща! Само че ги позабравихме!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. И аз бих яла домашен хляб всеки ден, но ще чакам да се поосвободя зя целта-дотогава ще карам на магазински. Изглежда много пухкав, Тилия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта и аз купувам, но често си и правя. Виж лятото заради горещините по-рядко :)
      Спокойна нощ!

      Изтриване
  10. Чуден хляб,tillia!Избирам си от последната снимка филийката в дясно, пък каквото ще да става!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня! Нищо няма да стане - никой не яде всеки ден черен хляб със сланина! :) Така че - да ти е сладко!

      Изтриване
  11. Хлебчетата са чудесни Тили:)
    Царевично и ленено брашно съм ползвала при тестени продукти, но нахутено все още не съм.
    Друго е да си замеси човек сам хляба, по му се услажда:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Нахутеното брашно случайно ми попадна и нали съм си по експериментите, го купих :)
      Хубав ден!

      Изтриване