Този
хляб не е красив и пухкав, а засищаш и
от него се яде по-малко! :)
Често
си меся хляб. Наскоро купих ленено и
нахутено брашно.
Три
пъти правя хлябове в съчетание с други
брашна, които имам, по малко различни начини, но резултатът е един и същ - хлябът е вкусен, плътен, изключително
хранителен и засищащ, здравословен, мек, издържащ няколко дни без да мухляса
като купешките!
Продукти /ч. ч. от 200 мл = 125 г брашно/
2
ч. ч. бяло брашно
по
0.5 ч. ч. царевично, черно, ленено и нахутено брашна /общо 2 ч. ч./
7
г суха мая (за 500 г брашно)
1
ч. л. сол
1
ч. л. захар
2
с. л. олио
около
300 мл хладка вода
Приготвяне
Много
добре се смесват брашната, сухата мая, солта и захарта .
Добавя
се олиото и постепенно водата. Сместа се разбърква с лъжица или с бъркалките за
тесто на миксера.
Първият
път използвах миксера.
Тестото сложих върху леко набрашнен плот и няколко пъти
премесих все едно че се оформя плик. Тестото сравнително трудно се меси –
лепкаво е, но и не трябва да се добавя още брашно, защото става твърдо.
След
това оставих тестото да втаса в намаслената тавичка. След като втаса, цепнах на
кръст и сложих в незагрята фурна.
Вторият
път го приготвих като 5-минутно хлебче по Йоли. Сместа изсипах направо във
форма, върху хартия за печене, да втаса.
Дали
нещо не го изпекох или поради това, че
не го месих, но се получи малко по-твърд.
Третият
път – отново използвах миксера.
Тестото го месих по обикновения начин няколко минути върху плота.
И
в трите случая слагам втасалото тесто в незагрята фурна. Пека на 170 – 180
градуса С. Пробвам дали е готово с дървено шишче. Готовият хляб горещ намазвам
с малко зехтин и оставям да изстине върху решетка.
След
като напълно изстине, съхранявам в книжен плик.
Запазва
се мека коричка и вътрешност. Престоял, в следващите дни, е леко ронлив .
Това не е много здравословно, но е вкусно! |
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Изглежда много хубаво, Тили. И щом ти харесва да правиш хляб, а пък на нас със сигурност ни харесва резултата, създай една уютна пекарна и чакай да видиш как ще дойдем бързо-бързо.
ОтговорИзтриванеЧудесен хляб, поздрави!
Не са красиви, но пък са полезни :)
ИзтриванеЗаповядайте, много ще се радвам!
Благодаря, Гергана!
Хубав ден!
Чудесен хляб, особено в комбинация със сланинка:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеИмах това съмнение, че тази комбинация най ще се хареса!
Поздрави!
Много ми харесва последната снимка, на нездравословно предложената филия хляб :)
ОтговорИзтриванеВсички хлебчета са чудни, Ина! Много хубаво правиш, че сама си ги месиш, поздравления!
Пепа, знам че тази най-ще ти допадне :)
ИзтриванеТрудно намирам свестен хляб, да не мухлясва още на втория ден! Затова от време на време си меся подобен хляб. А белите питки са по празниците ! :)))
Приятна вечер!
О,Тили този хляб е великолепен! Майсторка си!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря за милите думи!
ИзтриванеХубав и успешен ден!
Тили, много ми харесват предложенията ти, нищо не може да се сравни с домашния хляб! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Иглика! Радвам се че предложенията ми ти допадат!
ИзтриванеНаистина вкусът на домашно приготвения хляб е неповторим!
Прекрасен ден!
Друго си е домашния хляб,няма две мнения по въпроса!
ОтговорИзтриванеВсички твои версии ми харесват,Тили,както и добавката на различни натурални брашна!
И аз отскоро боравя с миксера за по-бързо благодарение на Вени и машината ми така стои.
Усмихната и успешна сряда пожелавам! :)
Благодаря, Роси!
ИзтриванеРадвам се че ти допадат!
Прегръдки!
Обичам вкуса на всички черни хлябове, но поради нехаресването от страна на домашните не правя такъв. Замириса ми на село при теб, Инче! Вкусно и здравословно! Поздрави и красив утрешен ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти , Снеже!
ОтговорИзтриванеНа село се правят много вкусни неща! Само че ги позабравихме!
Прегръдки!
И аз бих яла домашен хляб всеки ден, но ще чакам да се поосвободя зя целта-дотогава ще карам на магазински. Изглежда много пухкав, Тилия!
ОтговорИзтриванеМарта и аз купувам, но често си и правя. Виж лятото заради горещините по-рядко :)
ИзтриванеСпокойна нощ!
Чуден хляб,tillia!Избирам си от последната снимка филийката в дясно, пък каквото ще да става!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Таня! Нищо няма да стане - никой не яде всеки ден черен хляб със сланина! :) Така че - да ти е сладко!
ИзтриванеХлебчетата са чудесни Тили:)
ОтговорИзтриванеЦаревично и ленено брашно съм ползвала при тестени продукти, но нахутено все още не съм.
Друго е да си замеси човек сам хляба, по му се услажда:)))
Благодаря, Дани!
ИзтриванеНахутеното брашно случайно ми попадна и нали съм си по експериментите, го купих :)
Хубав ден!