Тези
хлебчета на Йоли ме накараха да се ориентирам към домашно приготвения хляб,
вместо купешкият, който в повечето случай още на втория ден започва да
плесенясва!
Винаги се
получава вкусен и траен хляб. Обикновено продуктите са ми в двойна доза. Правя
го с различна форма – кръгла, правоъгълна, във форма на мъфини; с различни
брашна – бяло; смес от бяло, пълнозърнесто, ръжено, царевично и типово брашно,
в различни съотношения; добавяла съм грис, различни семена; овесени ядки; стрита
сушена коприва; чесново брашно – въобще – каквото се сетя.!
Всеки път се
получава различно, в зависимост от съотношението на брашната и другите съставки.
И винаги
е с великолепен вкус!
Продукти
15 г
прясна мая или 3.5 г суха
1 ч.ч.
хладка вода
2 с.л.
олио или зехтин
1 ч.л.
захар
1 ч.л.
сол
1 и 1/2 -
2 ч.ч. брашно
1 пълна
с.л. микс от семена (маково, сусамово, слънчогледово, тиквено, ленено)
Приготвяне
Ако се
ползва прясна мая, тя се разтваря във водата. Ако се ползва суха - смесва се с
пресятото брашно.
Към водата се прибавя мазнината, солта и захарта. Постепенно се сипва брашно, като се бърка с лъжица, докато се получи много гъсто, лепкаво тесто. Трябва да се усети, че вече е трудно да се обърква с лъжицата.
Формата или тавата за печене се намазва с мазнина. Сипва се тестото, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса.
Пече се в предварително загрята фурна, при 180 С, около 25 минути.
Към водата се прибавя мазнината, солта и захарта. Постепенно се сипва брашно, като се бърка с лъжица, докато се получи много гъсто, лепкаво тесто. Трябва да се усети, че вече е трудно да се обърква с лъжицата.
Формата или тавата за печене се намазва с мазнина. Сипва се тестото, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса.
Пече се в предварително загрята фурна, при 180 С, около 25 минути.
По този
начин може да се направи хляб с различни брашна, семена, ядки и подправки.
* По рецептите на Йоли: “Бял хляб без месене” и “Полезно хлебче за 5 минути”
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Няма коментари:
Публикуване на коментар