вторник, 1 май 2012 г.

5-минутно хлебче / по Йоли/

 



Тези хлебчета на Йоли ме накараха да се ориентирам към домашно приготвения хляб, вместо купешкият, който в повечето случай още на втория ден започва да плесенясва!
Винаги се получава вкусен и траен хляб. Обикновено продуктите са ми в двойна доза. Правя го с различна форма – кръгла, правоъгълна, във форма на мъфини; с различни брашна – бяло; смес от бяло, пълнозърнесто, ръжено, царевично и типово брашно, в различни съотношения; добавяла съм грис, различни семена; овесени ядки; стрита сушена коприва; чесново брашно – въобще – каквото се сетя.! 
Всеки път се получава различно, в зависимост от съотношението на брашната и другите съставки. И винаги е с великолепен вкус!




Продукти
15 г прясна мая или 3.5 г суха
1 ч.ч. хладка вода
2 с.л. олио или зехтин
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 и 1/2 - 2 ч.ч. брашно
1 пълна с.л. микс от семена (маково, сусамово, слънчогледово, тиквено, ленено)

Приготвяне
Ако се ползва прясна мая, тя се разтваря във водата. Ако се ползва суха - смесва се с пресятото брашно.
Към водата се прибавя мазнината, солта и захарта. Постепенно се сипва брашно, като се бърка с лъжица, докато се получи много гъсто, лепкаво тесто. Трябва да се усети, че вече е трудно да се обърква с лъжицата.
Формата или тавата за печене се намазва с мазнина. Сипва се тестото, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса.
Пече се в предварително загрята фурна, при 180 С, около 25 минути.
По този начин може да се направи хляб с различни брашна, семена, ядки и подправки. 
 

 
 

* По рецептите на Йоли:
Бял хляб без месене и Полезно хлебче за 5 минути
Източник

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Няма коментари:

Публикуване на коментар