Продукти
700 – 800 г коприва
2 пълни с. л. брашно
¾ ч. ч. едро счукани орехи
2 – 4 твърдо сварени яйца
сол
60 – 70 г масло
Приготвяне
Правя тази каша в 2 варианта
Копривата се почиства и измива хубаво, сварява се в подсолена вода, отцежда се от водата и се нарязва на ситно.
Вариант 1 -
Брашното се запържва в маслото до леко зачервяване, прибавя се малко от копривената отвара, нарязаната коприва и се долива от отварата до получаване гъстотата на каша. След като поври няколко минути се опитва на сол и се маха от огъня.
Вариант 2 –
Брашното предварително се запича в сух тиган до леко покафеняване. След като напълно изстине се разтваря на рядка кашица в малко студена вода. Прибавя се към копривата и малко от копривената отвара, долива се от отварата и се довършва като вариант 1.
Към готовата каша се прибавят ореховите ядки.
Кашата се поднася топла, с нарязаните на четвъртинки или осминки яйца.
Няма коментари:
Публикуване на коментар