Останала ми беше част от голяма глава целина, чудех се как да я оползотворя, че вече имам в лехата прясна, зелена, целина. И се сетих за една рецепта, която вече бях правила.
Продукти
4 средно големи глави целина - около 600 г
2 бр. яйца
брашно
галета
лимонов сок
черен пипер,
сол
1/2 ч.ч. олио
листа целина
Начин на приготвяне
Почистената целина се нарязва на филии с дебелина 5 – 6 мм, които се слагат в плитък съд с кипяща подсолена вода (или с кубче зеленчуков бульон). Варят се на тих огън до полуомекване, като се обръщат 1-2 пъти
/ аз използвам тенджерата под налягане и ги варя за 3 – 4 минути на пара/. Изваждат се и се оставят да се отцедят и да изстинат.
Поръсват се с черен пипер и лимонов сок, потапят се последователно в брашно, разбитите яйца и галета/ прибавям овесени и пшеничени трици и натрошено ленено семе/.
Пържат се в силно загрятото олио до златисто оцветяване от двете страни. Отцеждат се върху салфетка.
Печена панирана целина, с гарнитура от туршия |
Вместо да се пържат, за по-здравословно, филийките могат да се запекат в намаслена тавичка или върху хартия за печене, като отгоре се поръсят с малко олио.
Поднасят се с доматена салата, туршия, филийки лимон или по избор.
С някои изменения от Източник: „Ястия от зеленчуци и варива” - София Смолницка
С някои изменения от Източник: „Ястия от зеленчуци и варива” - София Смолницка
Няма коментари:
Публикуване на коментар