неделя, 6 май 2012 г.

Панирана целина (керевиз)


Останала ми беше част от голяма глава целина, чудех се как да я оползотворя, че вече имам в лехата прясна, зелена, целина. И се сетих за една рецепта, която вече бях правила.

 Продукти 

4 средно големи глави целина - около 600 г

2 бр. яйца

брашно

галета

лимонов сок

черен пипер,

сол

1/2 ч.ч. олио

листа целина

Начин на приготвяне

Почистената целина се нарязва на филии с дебелина 5 – 6 мм, които се слагат в плитък съд с кипяща подсолена вода (или с кубче зеленчуков бульон). Варят се на тих огън до полуомекване, като се обръщат 1-2 пъти
/ аз използвам тенджерата под налягане и ги варя за 3 – 4 минути на пара/. Изваждат се и се оставят да се отцедят и да изстинат. 


Поръсват се с черен пипер и лимонов сок, потапят се последователно в брашно, разбитите яйца и галета/ прибавям овесени и пшеничени трици и натрошено ленено семе/.



Пържат се в силно загрятото олио до златисто оцветяване от двете страни. Отцеждат се върху салфетка.

Печена панирана целина, с гарнитура от туршия


Вместо да се пържат, за по-здравословно, филийките могат да се запекат в намаслена тавичка или върху хартия за печене, като отгоре се поръсят с малко олио.
Поднасят се с доматена салата, туршия, филийки лимон или по избор.
С някои изменения от Източник: „Ястия от зеленчуци и варива” - София Смолницка
  
 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Няма коментари:

Публикуване на коментар