четвъртък, 24 май 2012 г.

Комбус или Лапад (коприва, лобода) със сухи червени чушки


Това е едно от първите ястия , които се правят рано напролет в нашия край. Обикновено се приготвя с лапад („щавляк” – както го наричаме тук). Но все така вкусно е и с коприва или лобода.

Продукти
3 шепи лапад (коприва, лобода)
1 – 2 глави лук /връзка пресен/
8 – 10 сухи червени чушки
4 – 5 с. л. олио
150 г сирене /по желание/
3 – 4 яйца /по желание/
сол

Приготвяне

Сухите чушки се почистват от семето и се сваряват до омекване. Изчистват се от люспите и се нарязват на ситно.
Изчистените и измити зеленийки се  бланшират за 1- 2 минути в малко подсолена вода (ако се използва лобода, листата само се попарват, понеже са по-нежни или може да се нарежат сурови). Изцеждат се и се нарязват на ситно.

Прибавят се към задушения в горещото олио нарязан лук, заедно с чушките. Посолява се. Пържи се десетина минути.

Това е единият вариант, основният.

Друг вариант  е като се добавят натрошеното сирене и леко разбитите яйцата. Ако е необходимо се досолява. Пържи се още няколко минути, докато яйцата се стегнат.

При третия вариант към опържения комбус се добавя по 1 плочка сирене на порция. След 2 – 3 минути се отстранява от огъня.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Няма коментари:

Публикуване на коментар