Това е едно от първите ястия , които се правят рано напролет в нашия край. Обикновено се приготвя с лапад („щавляк” – както го наричаме тук). Но все така вкусно е и с коприва или лобода.
Продукти
3 шепи лапад (коприва, лобода)
1 – 2 глави лук /връзка пресен/
8 – 10 сухи червени чушки
4 – 5 с. л. олио
150 г сирене /по желание/
3 – 4 яйца /по желание/
сол
Приготвяне
Сухите чушки се почистват от семето и се сваряват до омекване. Изчистват се от люспите и се нарязват на ситно.
Изчистените и измити зеленийки се бланшират за 1- 2 минути в малко подсолена вода (ако се използва лобода, листата само се попарват, понеже са по-нежни или може да се нарежат сурови). Изцеждат се и се нарязват на ситно.
Прибавят се към задушения в горещото олио нарязан лук, заедно с чушките. Посолява се. Пържи се десетина минути.
Това е единият вариант, основният.
Друг вариант е като се добавят натрошеното сирене и леко разбитите яйцата. Ако е необходимо се досолява. Пържи се още няколко минути, докато яйцата се стегнат.
При третия вариант към опържения комбус се добавя по 1 плочка сирене на порция. След 2 – 3 минути се отстранява от огъня.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Много вкусно.
ОтговорИзтриванеРадвам се че Ви харесва!
Изтриване