И с натрошено сирене |
Продукти
- 400 - 500 г коприва
- 4 - 5 с.л. олио
- 3 - 4 с.л. брашно
- сол
- чесън (стар или пресен)
- 4 - 8 яйца
- 50 - 60 г масло
- 1 ч.л. червен пипер
Приготвяне
Копривата се почиства и измива хубаво, сварява се в подсолена вода, отцежда се от водата и се нарязва на ситно.
Брашното се запържва в олиото до леко зачервяване, прибавя се нарязаната коприва и се налива от копривената отвара до получаване гъстотата на каша. Опитва се на сол. След като поври няколко минути, се прибавя скълцания стар или ситно нарязания пресен чесън и се маха от огъня.
Яйцата се счупват от ниско в съд с вряща, леко подсолена вода и се варят до побеляване на белтъка. Изваждат се с решетеста лъжица и се поставят върху кашата в чиниите за сервиране (по 1 или 2 яйца на порция). Поливат се със сгорещеното масло, оцветено с червен пипер.
* Яйцата може и да се запържат на очи. След това в останалото в тигана масло леко се запържва червения пипер и се поливат.
* Кашата може да се направи и през зимата, с изсушена коприва.
Яйцата се счупват от ниско в съд с вряща, леко подсолена вода и се варят до побеляване на белтъка. Изваждат се с решетеста лъжица и се поставят върху кашата в чиниите за сервиране (по 1 или 2 яйца на порция). Поливат се със сгорещеното масло, оцветено с червен пипер.
* Яйцата може и да се запържат на очи. След това в останалото в тигана масло леко се запържва червения пипер и се поливат.
* Кашата може да се направи и през зимата, с изсушена коприва.
Няма коментари:
Публикуване на коментар