неделя, 6 май 2012 г.

Зрял боб с пролетни зеленчуци

 

 Всяка пролет, с излизането на киселеца и лободата правя постна бобена чорбица и яхния. Когато бях много малка ( и баба е била малка :), кога ли беше?!:), съм запомнила от баща ми, че вкусен боб става с много зеленчуци. И така, ето предложението:


Продукти

2 ч. ч. зрял боб
3 - 4 стръка пресен кромид лук
1 стрък пресен чесън
1 морков
парче целина /стрък/
2 – 3 домата от консерва
1 – 2 печени червени чушки
4 – 5 с. л. олио
сол
по няколко листа киселец и лобода
зелени подправки: джоджен, копър, магданоз, калоферче
препечена суха червена чушка

Приготвяне

Зрелият боб си измива  и накисва в студена вода поне 12 часа предварително. Изплаква се  добре, отново се поставя  в студена вода и се кипва. Ври 4- 5 минути. Този процес се повтаря още 1 път. След това се вари до готовност в нова вода.


В сгорещеното олио се задушават нарязаните  кромид лук, чесън, целина, дръжките на магданоза и копъра и настъргания морков.



Прибавят се пасираните домати, нарязаните печени чушки, киселец, лобода, отцедения боб, сол и ако е необходимо, малко от бобената отвара.


След като поври няколко минути се добавя ситно начупената или нарязана препечена суха червена чушка. Много  вкусно става, ако е малко люта.

Има два варианта за довършване на ястието.


 
Първият е да продължи да ври още 10 – 15 минути.
Вторият е да се прехвърли в гювеч /индивидуални гювечета/ или тава. Пече се в умерена фурна.
При сервиране се поръсва със ситно нарязаните листа на зелените подправки.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара:

  1. Интересна рецепта и много апетитни снимки. Никога не съм яла нещо подобно и тъй като съм любопитна, ще взема да пробвам, докато има зелениши. Хубав ден и благодаря за рецептата, tillia!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Елти! Ще се радвам, ако опиташ и дано ти допадне на вкус.

      Изтриване