петък, 25 май 2012 г.

"Зелени" соленки

 

Продукти

  • 3 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 яйце
  • 1 ч.ч. натрошено сирене
  • 6 с.л. олио
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 ч.ч. бланширана лобода (спанак, коприва)

Приготвяне

Добре почистената и измита лобода /300 - 400 г/ се бланшира 1-2 минути в подсолена вода, изцежда се, изстудява се със студена вода, отцежда се, изстисква се добре и се нарязва на ситно / трябва да се получи около 1 ч.ч. бланширана лобода (спанак, коприва)/.
В киселото мляко се разтваря содата. Прибавят се яйцето, сиренето, олиото, солта и лободата. Към сместа се прибавят 3 чаши брашно, бърка се с лъжица. Постепенно се добавя и от останалото брашно. Става доста меко тесто.
Върху набрашнен плот се оформя топка, след това руло, което се нарязва на 16 парчета. Всяко парче се оформя с леко набрашнени (или намаслени) ръце на топка или кифличка.

Поставят се на малко разстояние в намаслена тава и се оставят покрити около 1 час да починат.
Пекат в предварително затоплена фурна на 180 С.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара:

  1. Румяна Събчева12 ноември 2012 г. в 18:55

    Изглежда невероятно вкусно.Аз обожавам соленки във всички варианти.Мисля,че това ще ми допадне и ще пробвам.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Румяна! Аз също си падам по соленкото :) Надявам се да ти харесат!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване