Продукти
- 3 и 1/2 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 яйце
- 1 ч.ч. натрошено сирене
- 6 с.л. олио
- 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.ч. бланширана лобода (спанак, коприва)
Приготвяне
Добре почистената и измита лобода /300 - 400 г/ се бланшира 1-2 минути в подсолена вода, изцежда се, изстудява се със студена вода, отцежда се, изстисква се добре и се нарязва на ситно / трябва да се получи около 1 ч.ч. бланширана лобода (спанак, коприва)/.
В киселото мляко се разтваря содата. Прибавят се яйцето, сиренето, олиото, солта и лободата. Към сместа се прибавят 3 чаши брашно, бърка се с лъжица. Постепенно се добавя и от останалото брашно. Става доста меко тесто.
Върху набрашнен плот се оформя топка, след това руло, което се нарязва на 16 парчета. Всяко парче се оформя с леко набрашнени (или намаслени) ръце на топка или кифличка.
Поставят се на малко разстояние в намаслена тава и се оставят покрити около 1 час да починат.
Пекат в предварително затоплена фурна на 180 С.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Изглежда невероятно вкусно.Аз обожавам соленки във всички варианти.Мисля,че това ще ми допадне и ще пробвам.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Румяна! Аз също си падам по соленкото :) Надявам се да ти харесат!
ОтговорИзтриванеПоздрави!