неделя, 6 май 2012 г.

Таратор със зелена салата / маруля/

 


Не винаги имам под ръка краставица, а и честно казано, предпочитам това, което е израсло в лехата ми, пред нитратите от вносните краставици :)

Продукти
1 малка зелена салата /маруля/
400 г кисело мляко
1 стрък пресен чесън
2 с. л. орехови ядки
пресен копър
1 – 2 с. л. зехтин /олио/
сол
по желание – оцет на вкус

Приготвяне
За този таратор предпочитам салатата, защото листата й са по-крехки.
Листата на салатата се измиват едно по едно много добре и се накисват за малко в студена вода, докато се подготвят другите продукти.
Киселото мляко се разбива  да стане гладко. Прибавят се ситно нарязаните листа на салатата и бялата част на чесъна. Овкусява се със сол , който иска и оцет, и се добавя студена вода /количеството е по желание, който както обича – по- гъст или по-рядък таратор/.
Зехтинът /олиото/  се добавя или сега, или при сервиране, на всяка порция.
До поднасянето тараторът престоява в хладилника.
При сервиране към всяка порция се прибавят едро нарязани орехови ядки /ако са запечени предварително в сух тиган е още по-вкусно/ и се поръсва със ситно нарязания копър .


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Няма коментари:

Публикуване на коментар