четвъртък, 24 май 2012 г.

Постно руло

 

Продукти

  • 1 кг картофи
  • 3 - 4 стръка пресен кромид лук (праз лук, глава стар лук)
  • 1 - 2 стръка пресен чесън (2 - 3 скилидки стар чесън)
  • 2 - 3 шепи зелениши по избор
  • 1 морков
  • 1 печена червена чушка
  • 2 - 3 гъби
  • няколко розички карфиол
  • 3 - 4 маслини
  • 2 - 3 с.л. царевица от консерва
  • листенца джоджен
  • 4 - 5 с.л. олио
  • сол, черен пипер, щипка индийско орехче
  • галета

Приготвяне

Добре измитите необелени картофи и почистения морков се сваряват.
Докато картофите са още горещи се обелват и смачкват с преса за картофи. Овкусяват се със сол и индийско орехче.
Нарязаните на филийки гъби се задушават в част от сгорещеното олио. Прибавят се нарязаните  лук, чесън и зеленийките (ползвах  листа лапад, киселец и връхчета коприва). Задушават се под капак за няколко минути, само колкото да омекнат и намалят обема си. Готовата смес от зеленийки е 1 - 1 и 1/2 ч.ч.  
Отстранява се от огъня и след като сместа се поохлади, се овкусява със сол, ситно нарязани листенца джоджен и по желание с черен пипер. Смесва се с картофите.

В продълговата форма за кекс се застила хартия за печене, намазнява се и се поръсва обилно с галета. Поставя се половината от приготвената смес, нареждат се останалите продукти – нарязаните морков, червена чушка, маслини, карфиол и царевица и се закрива с втората половина от сместа. Изравнява се, намазва се с олио и се поръсва с галета.  
Пече се в предварително загрята силна фурна – около 250 С. След петнадесетина минути се намалява на 200 С.
Нарязва се на филии след като изстине.

* Ползвах карфиол от консерва. Ако се ползва пресен, трябва предварително да се бланшира.
* Кексовата форма е с размер 25 х 12 см. Височина на готовото руло е 3.5 - 4 см.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Няма коментари:

Публикуване на коментар