четвъртък, 26 април 2012 г.

Зеленчукови крокети със сирене / извара/

Харесвам картофените крокети, а тази рецепта ме заинтригува с това, че няма яйца в съставките. Беше ми интересно дали няма да се разпаднат. В оригиналната рецепта сместа се разделя на 8 части. Започнах да пържа първите 2 крокета. Но са доста големи и първият леко се начупи. Нормално е и да поеме повече мазнина, затова останалите котлети реших да изпека. Всичко мина безпроблемно. Запечени ни харесаха много повече.

 
Продукти:
600 г картофи
150 г моркови / 2 големи моркова/
 50 г грах от консерва / 3 с. л./
100 г  сирене или извара
сол
подправки: на вкус – естрагон; копър; черен пипер; индийско орехче;
За овалване: 75 г фини овесени ядки (пшеничени или овесени трици, счукано ленено семе /или смес от тях/;  галета)
олио за пържене
ниско маслена майонеза
1 – 2 скилидки чесън
салата, туршия
/Вместо грах и моркови може да се използват замразени смесени зеленчуци/

Приготвяне
 
Добре измитите необелени картофи и почистените моркови се сваряват / варя  ги на пара в тенджера под налягане/. Докато са още горещи, картофите се обелват и веднага се смачкват с преса или с решетъчния прибор от кухненски набор. Морковите също може да се намачкат или да се нарежат на много ситни кубчета. След като изстинат се омесват добре с грахта и изварата /сиренето/ .
Сместа се овкусява с подправки по избор и ако е необходимо, със сол. Сместа се  разделя на 12 части.  Всяка  част хубаво се притиска, за да се спои и се оформя на цилиндър /като голямо кебапче/. Внимателно се овалват   в сухата панировка. Оставят се така да престоят поне 30 минути, за да може панировката да поеме от влагата на сместа. Запържват се в сгорещено олио за 5 минути до златисто, като от време на време се обръщат за равномерно  зачервяване.
Поднасят се с ниско маслена майонеза, подправена с пресован чесън и салата, според сезона.
* Недостатък на пърженето е, че пада от панировката и загаря. За по-здравословно изпекох по-голямата част от крокетите в тава, постлана с леко намаслена хартия за печене. Отгоре ги намаслих , като натопявах четка в олио и с леки, потупващи движения нанасях, за да не падне панировката. Изпекох ги в предварително загрята умерена фурна до златисто. 


 Източник
 
При използване на  материали от блога,  моля посочете  линк към съответната публикация!

Няма коментари:

Публикуване на коментар