събота, 21 април 2012 г.

Постна супа от карфиол, със задушени моркови и праз лук




Продукти 
500 г карфиол
1 стрък праз лук
1  морков
олио
сол
1 с. л. препечено брашно
подправки по желание и на вкус
3 – 4 филии стар хляб

Приготвяне: 
От праза се отделя едно парче 6 – 7 см, което се нарязва на по-малки парчета по  2 – 3 мм, които внимателно се разделят на пръстенчета.
Карфиолът, почистен, измит и разчупен на розички и останалия праз лук, нарязан на едри парчета, се варят в леко подсолена вода. Когато карфиолът малко омекне, се отделят няколко розички, които ще се използват  за декориране при сервиране. Останалата част от зеленчуците се вари до пълно омекване и се пасира с част от бульона. Прибавя се размитото в малко студена вода брашно.В зависимост от желаната гъстота се разрежда с горещ бульон /за тези, които не постят се добавя 1 чаша горещо прясно мляко и бульон/, ври още 5 – 6 минути. Подправя се на вкус със сол, по желание с индийско орехче, щипка лимонова кора и лимонов сок.
Хлябът се нарязва на кубчета, поръсва се с олио и по желание със сухи подправки /използвах балканска чубрица/ и се запича в сгорещен тиган или на фурна.
Морковът се нарязва на тънки жулиени с дължина 2,5 – 3 см или се настъргва на едро ренде. Задушава се в 2 с. л. олио /за непостещите  равни количества олио и масло/ и 1 – 2 с. л. вода. Накрая се добавят пръстенчетата праз лук, само леко се разбъркват и се отстранява от огъня.
Супата се поднася топла, гарнирана със задушените моркови и праз лук, розичка карфиол и препечените хлебни хапки.


Няма коментари:

Публикуване на коментар