СОЛЕНКИТЕ НА БАБА - рецепта на Йоли
Чудех се какво ли ще излезе, като няма набухвател в тестото, но се получиха чудесни крехки, пръхкави соленки, които се топят в устата! За съжаление не останаха за следващия ден, за да видя какви ще станат като престоят. И не ни стигнаха - около 24, 25 броя /1 квадратна тава от старите ел. печки/. Изядоха се на раз :). Тестото е подходящо и с друга, сладка плънка.
Продукти
250 г мас
1 жълтък
6 с.л. кисело мляко
1 ч.л. сол
3 – 3,5 ч. ч. брашно
Плънка
2 белтъка
250 г сирене
За намазване
1 жълтък
6 с.л. кисело мляко
1 ч.л. сол
3 – 3,5 ч. ч. брашно
Плънка
2 белтъка
250 г сирене
За намазване
1 жълтък , прясно мляко /олио/
За поръсване: сусам, мак или други семена
Приготвяне
Добре омекналата мас се разбърква с 1 жълтък и солта. Прибавя се млякото и пресятото брашно и се омесва меко, еластично тесто.
За плънката се смесват натрошеното сирене и белтъците.
Тестото се разточва на тънка кора върху набрашнен плот. Изрязват се форми по желание / на квадрати или правоъгълници – за пурички; на триъгълници – за кифлички; на кръгчета – за мидички/, поставя се по 1 ч. л. плънка и се завиват. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене. Намазват се двукратно с разбитото с няколко капки олио или прясно мляко яйце, по желание се поръсват със семена и се изпичат в предварително загрята на 180* фурна до порозовяване.
* Измених оригиналната рецепта, като намалих яйцата общо на 2 и формата на соленките – навих на кифлички. Следващият път бързах, смесих продуктите и оформих по друг начин. Както и да се направят, с това тесто стават превъзходни!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Няма коментари:
Публикуване на коментар