След като от първата набрана за тази година коприва направихме любимата каша с яйца на очи, остана още малко количество. Недостатъчно за самостоятелно ястие /освен за супа/ и затова реших да комбинирам с картофи. Получиха се вкусни кюфтета и котлети, които поднесох със салата и с млечно-чеснов сос.
С млечно-чеснов сос |
Продукти:
1 кг картофи
2 шепи коприва
1 яйце
2 – 3 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
2 – 3 с. л. едро счукани орехови ядки
сол
1 – 2 с. л. олио
суха панировка – смес от пшеничени и овесени трици, счукано ленено семе; слънчогледово семе; сусамено семе; или галета – по избор.
Приготвяне
Измитите и необелени картофи се сваряват / варя ги на пара в тенджера под налягане/. Горещи се обелват и веднага се намачкват /използвам преса за картофи/.
Добре почистената и измита коприва само се попарва в малко вряща вода, за да омекне. Като поизстине се нарязва на ситно.
Смесват се картофите, копривата, яйцето, ситно нарязания лук, орехите и сол на вкус.
От сместа с навлажнени ръце се оформят кюфтета /котлети/. Овалват се в сухата панировка. Нареждат се в тава с намаслена хартия за печене. Намасляват се добре с четка потопена в олио.
Пекат се първоначално на 200 градуса и след като леко се зачервят, температурата се намалява на умерена – 180 градуса.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Няма коментари:
Публикуване на коментар