Голи сарми първи вариант |
Продукти:
За голите сарми:
- 500 г кайма
- 1 бр. яйце
- 100 г ориз
- брашно за овалване
За пикантен сос:
- 1 малка глава лук
- 1 връзка бели корени (магданоз, целина, пащърнак)
- 1 морков
- 3-4 с.л. масло или олио
- 2-3 с.л. брашно
- 1 дафинов лист, 2 зърна бахар, 4 -5 зърна черен пипер, смлян черен пипер, сол
- лимонов сок или оцет
- магданоз
- 2-3 бр. кисели краставички
Приготвяне
Оризът се полусварява в 100 мл подсолена вода.
От каймата, охладеният ориз и яйцето се оформят кръгли кюфтета. Овалват се в брашно.
Във вряща посолена вода се слагат: цялата глава лук, нарязаните на едри парчета морков и корени, дафиновият лист, зърната бахар и черен пипер. Когато зеленчуците поомекнат, се прибавят кюфтетата. Ври на тих огън докато се свари оризът. Изваждат се кюфтетата. Отварата се прецежда.
Брашното се пържи в мазнината докато получи златист цвят. Постепенно се добавя от отварата и се приготвя сос. Сваля се от огъня.
Във вряща посолена вода се слагат: цялата глава лук, нарязаните на едри парчета морков и корени, дафиновият лист, зърната бахар и черен пипер. Когато зеленчуците поомекнат, се прибавят кюфтетата. Ври на тих огън докато се свари оризът. Изваждат се кюфтетата. Отварата се прецежда.
Брашното се пържи в мазнината докато получи златист цвят. Постепенно се добавя от отварата и се приготвя сос. Сваля се от огъня.
Голите сарми се заливат с приготвения сос според вариант І или вариант ІІ:
І вариант: Към соса се добавя малко лимонов сок на вкус. При сервиране се поръсва със ситно нарязан магданоз.
ІІ вариант: Сосът се разбърква с нарязаните на дребно кисели краставички, заливат се голите сарми и се поръсва със смлян черен пипер.
І вариант: Към соса се добавя малко лимонов сок на вкус. При сервиране се поръсва със ситно нарязан магданоз.
ІІ вариант: Сосът се разбърква с нарязаните на дребно кисели краставички, заливат се голите сарми и се поръсва със смлян черен пипер.
Голи сарми втори вариант |
Моля,посочвайте линк към съответната публикация при използване на материали от блога!
Няма коментари:
Публикуване на коментар