понеделник, 9 април 2012 г.

Голи сарми с пикантен сос

Голи сарми  първи вариант
Продукти:
За голите сарми:
  • 500 г кайма
  • 1 бр. яйце
  • 100 г ориз
  • брашно за овалване
За пикантен сос:
  • 1 малка глава лук
  • 1 връзка бели корени (магданоз, целина, пащърнак)
  • 1 морков
  • 3-4 с.л. масло или олио
  • 2-3 с.л. брашно
  • 1 дафинов лист, 2 зърна бахар, 4 -5 зърна черен пипер, смлян черен пипер, сол
  • лимонов сок или оцет
  • магданоз
  • 2-3 бр. кисели краставички
Приготвяне
Оризът се полусварява в 100 мл подсолена вода.
От каймата, охладеният ориз и яйцето се оформят кръгли кюфтета. Овалват се в брашно.
Във вряща посолена вода се слагат: цялата глава лук, нарязаните на едри парчета морков и корени, дафиновият лист, зърната бахар и черен пипер. Когато зеленчуците поомекнат, се прибавят кюфтетата. Ври на тих огън докато се свари оризът. Изваждат се кюфтетата. Отварата се прецежда.
Брашното се пържи в мазнината докато получи златист цвят. Постепенно се добавя от отварата и се приготвя сос. Сваля се от огъня.
Голите сарми се заливат с приготвения сос според вариант І или вариант ІІ:
І вариант: Към соса се добавя малко лимонов сок на вкус. При сервиране се поръсва със ситно нарязан магданоз.
ІІ вариант: Сосът се разбърква с нарязаните на дребно кисели краставички, заливат се голите сарми и се поръсва със смлян черен пипер.


Голи сарми втори вариант
Моля,посочвайте линк към съответната публикация при използване на материали от блога!

Няма коментари:

Публикуване на коментар