неделя, 22 април 2012 г.

 СЕЛСКА   ПИТКА (Cottage-loaf)

Когато видях тази питка, веднага грабна вниманието ми с необичайното оформление. Беше  ми  интересно, как ще се изпече, като е на "два етажа", но се получи много добре.

Продукти:
           1 ч.. ч. = 200 мл
500 г  брашно /4  ч. ч. от 200 мл/
1 ч.л. сол
60 г  масло
7 г  суха мая
1 белтък
     За  намазване:
1 жълтък
1 ч. л. прясно мляко или няколко капки олио
Приготвяне
В купа сложете брашното и солта и след това добавете нарязаното на кубчета масло. Разтрийте с ръка, докато сместа заприлича на фина галета. Поръсете и маята и добре разбъркайте. Налейте в брашнената смес 300 мл хладка вода, белтъка и омесете тесто. Месете докато стане гладко и еластично (около 10 минути).
Отрежете около една трета от тестото. Върху набрашнена повърхност оформете по-голямото парче на топка и го поставете в намаслена тавата (или върху хартия за печене). Оформете и по-малкото парче тесто на топка и го поставете отгоре. С добре набрашнен пръст натиснете в центъра на хляба, като се стараете да достигнете дъното на тавата. 

 Използвайте върха на ножа и нанесете линии, около 5 мм дълбоки, през тестото и го маркирайте на 12 парчета (започва се от средата на малката топка, през нея, продължава се надолу, през голямата, до тавата; 

 Така се разделя на 4 части и след това всяка от тях се разделя с по 2 линии на още 3 части). Отново се натиска с набрашнен пръст в средата на питката. 
 Покрийте питката с чиста кърпа или парче намаслен с олио целофан (прозрачно фолио, найлон) и я оставете на топло място за 45-60 минути или докато удвои размера си. 
 Намажете на 2 пъти питката с леко разбитият с 1 ч.л. прясно мляко или няколко капки олио жълтък. 

 Загрейте фурната на 180-190 градуса C. Печете в центъра на фурната за около 30-40 минути. След първите 10-15 минути намалете температурата на 160 градуса С. Печете докато се зачерви. Пробвайте за готовност с дървено шишче.
Сложете изпечената питка върху решетка, завийте с чиста кърпа и оставете да се охлади.

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара:

  1. Страхотен начин за оформяне на питка!
    Задължително ще я пробвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катерина, благодаря! Ще се радвам на отзива ти!
      Приятна неделна вечер!

      Изтриване