неделя, 22 април 2012 г.

Питка оформена по идея на Valentina Zurkan

  Откакто открих прекрасно оформените печива на Valentina Zurkan  и аз съм обсебена от идеите й за оформление на тесто. Реших да започна с нещо не така сложно. Това е първият ми опит, не много сполучлив, но съм на принципа – „опит – грешка”. Въобще не може да се сравнява с нейните изкусни творения, но все пак трябва да се започне от някъде. Не успях да намеря писмено обяснение как да се оформи питката и разчитах на снимките. Тестото не е на Valentina Zurkan, а изпитано от мен при други питки.

1 ч. ч. = 200 мл

Продукти

За тестото
около 5 ч. ч. брашно /600 -650 г/
20 г прясна мая
1 ч. ч /200 мл/ прясно мляко
1 с. л. захар
5 с. л. кисело мляко
2 с. л. олио
1 яйце и 1 белтък
1 равна с. л. сол
60 г масло – за намазване

За намазване на питката:
1 жълтък
1 ч. л. прясно мляко
няколко капки олио

Приготвяне
Брашното се пресява 3 пъти, като при третото пресяване се прибавя солта. В леко затопленото прясно мляко, смесено със захарта, се размива маята, прибавят се 2 – 3 с. л. брашно и сместа се оставя покрита да втаса на топло място.
В брашното се прави кладенче. Прибавят се втасалата мая, киселото мляко, леко разбитите яйце и белтък  и олиото. Замесва се меко тесто. Поставя се в намаслен съд, покрива се и се оставя на топло да втаса.
Готовото  тесто се пренася върху леко набрашнен плот. Разделя се на 4 части. Всяка част се оформя на руло и след това се разточва на правоъгълник с дължина около 40 см / 2 педи/. Всеки правоъгълник се намазва с разтопено масло. Поставят се един върху друг и се навиват на руло, което се разрязва на 9 еднакви парчета. Всяко парче се притиска с тънка точилка или по-дебел дървен шиш, първо по дължина, след това по ширина, за да „разцъфне”. Едно парче се поставя в средата на намаслена или покрита с хартия за печене тава. Останалите 8 се подреждат наоколо. Оставя се да втаса. 





Питката се намазва  с разбития с млякото и олиото жълтък. След няколко минути намазването се повтаря. Фурната се загрява на 180 С. След първите 10 – 15 минути се намалява на 160 градуса. Пече се докато се зачерви. Пробва се за готовност с дървено шишче. Изпечената гореща питка се намазва с масло и се оставя върху решетка, докато се охлади /след като маслото попие, питката се покрива с кърпа, за да остане мека/.

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Няма коментари:

Публикуване на коментар