неделя, 22 април 2012 г.

 КОЗУНАКЪТ   НА   МАМА

Тази рецепта намерих преди много време в бележките на майка ми и по нея приготвям козунаците. Стара, изпробвана в годините рецепта.

1 ч. .ч = 200 мл

Продукти
1 кг брашно
4 – 5 яйца + 1 белтък /в зависимост от големината/
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. прясно мляко
0,5 ч. ч. мас /масло, маргарин/
0,5 ч. ч. олио
42 г прясна мая
1 – 2  пакетчета ванилия
кората на 1 лимон
1 ч. л. ром
За намазване:
1 жълтък, 1 ч. л. прясно мляко или няколко капки олио
За поръсване:
едра кристална захар; орехови ядки /бадеми/
Плънки:
-сушени плодове  или микс – стафиди, кайсии, фурми, смокини
- смлени орехови ядки, захар, какао, прясно мляко – да стане на гъста смес    /любимата ни плънка!/
- течен шоколад
- мармалад /конфитюр – най-често от цитрусови корички/

Приготвяне

Маята с 2 с. л. брашно и малко хладко прясно мляко се разтваря до получаването на смес с гъстотата на палачинково тесто. Оставя се да втаса на топло.
Яйцата се разбъркват с останалото прясно мляко и захарта , докато тя се разтвори напълно. Добавя се ванилията, настърганата лимонова кора и рома.


В пресятото 3 пъти брашно се прави кладенче, в което се поставя омекналата мас, закваската и яйчената смес. Замесва се меко тесто, като се работи непрекъснато с намазнени ръце и се добавя по малко от олиото, докато тестото поеме цялото количество и започне да прави мехури.
Готовото тесто се поставя в намаслен дълбок съд, намазва се с олио, покрива се с кърпа и се оставя на топло място да втаса / да увеличи двойно обема си/.
Работи се с  топли продукти, на топло.
Тавите, в които ще се пекат козунаците се намазват с мас /така  тестото не залепва/.
Според това как ще се оформят козунаците, се откъсват парчета от тестото, оформят се с намаслени ръце и се поставят в  тавите. Покриват се с кърпа и се оставят за повторно втасване.
Втасалите козунаци се намазват с разбития с прясно мляко или олио жълтък. Поръсват се с едра кристална захар. По желание може да се набодат орехови ядки или бадеми.
Пекат се на 150 градуса С.
Изпечените козунаци се поставят върху решетка, покриват се с кърпа и се оставят да изстинат.
Козунаците оформям по различен начин:

-разделям отделеното тесто на 3 части. Разтеглям и оформям  на дълги правоъгълници. Плънките са различни за всеки правоъгълник. Навивам всеки на руло, усуквам / за да се оформят „конци”/ и сплитам на плитка. Поставям в правоъгълна или кръгла тава.


- Отделеното тесто разтеглям на дълъг правоъгълник. Поставям плънка. Навивам на руло, усуквам и поставям в правоъгълна или кръгла тава или в кексова форма.


  - Разделям тестото на 9 парчета. Разтеглям малки питки, слагам плънка, оформям на топки и подреждам в  кръгла тава.
- Омесвам тестото със сухи плодове, оформям на руло, усуквам, поставям в
правоъгълна или кръгла тава или в кексова форма.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара:

  1. Тили и на мен тази плънка ми е любима-свекърва ми я слагаше в някои от козунаците. Сочна, ароматна и много орехова-просто е супер! Ще напомня на майка ми да сложи като забърка кифличките :)Аз ще съм по тортите и яйцата и предястията и още нещо, оф, май и за агнешкото ме набедиха за майстор...
    Личи си, че си падаш по оранжевото- сложила си го в центъра. Аз като боядисвах лучените и оставих едно в "шумата" да си кисне-получиха се отпечатъци по него. Доста ефекти могат да се постигнат, като тониране например. Аз исках обаче плътни цветове.До година ще видим...А и тази година не успях всички идеи да осъществя.

    ОтговорИзтриване
  2. Бети, благодаря ти че надникна тук!
    Ореховата плънка е на почит у дома. Първо се изяждат тези козунаци, които са с нея, след това останалите!
    А за яйцето си права - този цвят ми е любим, още повече че е с натурално багрило!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване