събота, 21 април 2012 г.

Картофената супа на баба Мери



Спомен от моята майка и за това така сме я кръстили, за да се различава от другите картофени супи. Това бе, и е, една от любимите супи на внуците ми /които вече са доста големи!/ - щом няма лук, чушки и домати, които да се наредят на гирлянди по края на чинията :). Простичка, бърза, с възможности за импровизации, в зависимост от наличните продукти. 

Продукти:

500 г картофи 
сол или 2 кубчета гъбен или пилешки бульон 
1 с.л. масло (маргарин) 
1 с.л. препечено брашно 
Крутони:
3-4 филии стар хляб 
1-2 с.л. олио 
По желание: 
* застройка с 1 яйце и 1/2 ч.ч. прясно мляко 
* сметана 
* 100 г натрошено сирене 
* 200 г ситно нарязан колбас 
* черен пипер, чубрица, естрагон /тарос/ или друга харесвана подправка 


Добре измитите, обелени и цели картофи се варят в 1-1.2 л вода. Смачкват се с кухненския уред за пюре, с преса за картофи или се пасират. Добавя се сол или натрошени кубчета гъбен или пилешки бульон. Супата може да се сгъсти с препеченото брашно, размито в малко студена вода. Оттегля се от огъня и се прибавя маслото. 

За крутоните се използва престоял, стар хляб, нарязан на филии и след това на кубчета. Поръсват се с олиото /може да се овкусят и те с чесново брашно, шарена сол/, размесват се хубаво и се запържват в тефлонов тиган или се запичат във фурна. Добавят се в супата при сервирането. 
Това е основата на супата. По желание може да се направи застройка; да се поръси с желаната подправка; да се добави сметана, сирене или колбас. 


 
При използване на  материали от блога,  моля посочете  линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. tillia, много ми е любима, знаеш :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, миличка! Зная! Особено както ти я сервираш - с чеснови крутони или със солени лучени гевречета!

      Изтриване
  2. Ина, супата е страхотна! И ние имаме същата рецепта - едно към едно! :)
    Лека нощ и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, радвам се че харесваме една и съща супа!
      Най-често я правя с прясно мляко, като всички останали крем супи, но когато нямам, ползвам другите варианти. :)
      Прегръдки!

      Изтриване