четвъртък, 26 април 2012 г.

Пиле с лобода или спанак

 



Продукти
800 г – 1 кг пиле
2 – 3 с. л. олио
1 връзка пресен лук
1 стрък пресен чесън
1 с.л. доматено пюре или 2 – 3 бр. домати
1 с.л. препечено брашно /1 с. л. брашно/
1 ч.л. червен пипер
800 г - 1 кг лобода (спанак)
джоджен
кисело мляко

Приготвяне

І вариант - Добре измитото пиле се нарязва на порции и сварява. Ситно нарязаният лук и чесън /оставят се малко зелени листа/ се задушават леко в 1 с. л. олио и 2 с. л. от пилешкия бульон.
Прибавя се добре почистената, измита и нарязана на едро лобода (спанак) и също се задушава. Поръсва се с червения пипер и се добавят  доматеното пюре (или пасираните или нарязани на дребно домати), размито заедно с препеченото брашно в малко студена вода и свареното месо и ако е необходимо, малко от бульона.
Ястието се доварява 5 – 10 минути на тих огън.

ІІ вариант – Добре измитото пиле се нарязва на порции, подсушава се и се изпържва равномерно от всички страни в сгорещеното олио. Изважда се и в същата мазнина леко се задушава ситно нарязания лук. Поръсва се брашното и след като съвсем леко покафенее се добавя доматеното пюре (доматите) и накрая червения пипер. Залива се с малко горещ бульон и се добавя месото. Ври на тих огън.
Почистената, измита и нарязана лобода (спанак) се прибавя към ястието, след като месото вече е омекнало. Ври още 5 - 10 минути.

Готовото ястие се поръсва със ситно нарязан джоджен и листа от пресен чесън.

Ястието приготвих по първия вариант.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Няма коментари:

Публикуване на коментар