Един от любимите десерти на нашето семейство, скъп спомен от майка ми!
Продукти
1 ч. ч. = 200 мл
4 – 5 кисели ябълки
1,5 ч. ч. брашно /200 г/
щипка сол
1 ч. ч. прясно мляко
1 жълтък
1 белтък
олио за пържене
За поръсване: пудра захар; ванилия; канела
Приготвяне:
От пресятото брашно, солта, жълтъка и с постепенно наливане на прясното мляко, се приготвя тесто с гъстота средна между тази за палачинки и кекс. Почива поне половин час. Непосредствено преди пържене внимателно се добавя разбития на твърд сняг белтък.
Семенната част на ябълките се отстранява /аз използвам чушкобушачка/, обелват се и се нарязват на шайби /или парченца/ с дебелина около 0,5 см. Всяко кръгче се потопява в тестото.
Пържат се от двете страни в по-голямо количество мазнина. Отцеждат се върху салфетка. Поръсват се с пудра захар, по желание смесена с ванилия или канела.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Няма коментари:
Публикуване на коментар